Báječný věnečkový dezert z listového těsta s vanilkovým mascarpone krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 105 minut
Jan, 18. 09. 2025

Křehké listové těsto a nadýchaný vanilkový mascarpone krém v elegantním „věnečkovém“ tvaru. Skvělý dezert na oslavy i k nedělní kávě – jednoduchý na přípravu, efektní na talíři.

Pro 8 porcí

Ingredience

Základ:

Krém:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Připravte korpus Listové těsto rozválejte a překrojte na dvě poloviny. Z každé vykrájejte kruh o průměru cca 20 cm a uprostřed menší otvor asi 7,5 cm, aby vznikl „věneček“. Kruhy několikrát propíchejte vidličkou, potřete vodou a posypte cukrem. Přeneste na plech s pečicím papírem.
  • Pečení Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 minut dozlatova a dokřupava. Nechte vychladnout.
  • Uvařte základ krému V hrnci metličkou promíchejte vejce s cukrem, přidejte škrob a postupně mléko. Vmíchejte vanilkový extrakt a na mírném ohni za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  • Nechte zchladnout Horký krém přelijte do mísy, přikryjte fólií „na dotyk“, aby nevznikl škraloup, a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Zašlehejte mascarpone Do zchladlého krému přidejte mascarpone a vyšlehejte do hladkého, nadýchaného krému. Přendejte do cukrářského sáčku.
  • Naplňte a sestavte Na jeden upečený věneček napečte krém do vlnovek, přiklopte druhým věnečkem.
  • Dokončení Těsně před podáváním jemně poprašte moučkovým cukrem. Pro ideální řezy nechte před servisem 20–30 minut zpevnit v chladu.

Počet porcí 8–10

Celková doba přípravy cca 1 hodina 45 minut (včetně chlazení)

Závěr:

Věnečkový dezert z listového těsta s vanilkovým mascarpone krémem je přesně ten typ zákusku, který vypadá luxusně a přitom se připravuje bez složitostí. Křehký křupavý základ a jemný krém tvoří harmonii chutí, která nezklame. Dezert podávejte vychlazený – řezy budou čisté a textura krému perfektní. Hodí se i k předpřípravě den předem.