Bábovka s tvarohem: neobyčejně vláčná, s krásnou tvarohovou žilkou recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 95 minut
Jan, 26. 08. 2025

Vláčná tvarohová bábovka z polohrubé mouky s kakaem a bohatou tvarohovou náplní. Ověřený recept krok za krokem, tipy na pečení a časy.

Tahle tvarohová bábovka je přesně ten domácí dezert, ke kterému se budete rádi vracet. Vršek křupne, střed je jemný a šťavnatý díky bohaté tvarohové náplni. Recept je jednoduchý, zvládne ho i začátečník – stačí vrstvit do formy a upéct dozlatova.

Pro 6 porcí

Ingredience

Těsto:

Tvarohová náplň:

Na formu a dokončení:

Postup přípravy

  • Tvarohová náplň – V míse smíchejte tvaroh, cukr, vanilkový cukr, pudink a mléko do hladkého krému. Odložte.
  • Těsto – Celá vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Za stálého šlehání tenkým pramínkem přilijte olej a poté mléko. Vmíchejte prosátou směs polohrubé mouky, kakaa a prášku do pečiva.
  • Příprava formy – Bábovkovou formu důkladně vymažte sádlem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 200 °C.
  • Vrstvení – Do formy nalijte zhruba třetinu těsta, rozetřete. Přidejte polovinu tvarohové náplně, opět překryjte částí těsta. Naneste zbytek náplně a zakončete zbylým těstem. Lehce srovnejte povrch.
  • Pečení – Vložte do trouby na 200 °C na 10 minut, poté snižte teplotu na 160 °C a dopečte 45–55 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá.
  • Chladnutí a vyklopení – Nechte 10–15 minut zapařit ve formě, poté opatrně vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.

Počet porcí: 12–14 plátků

Celková doba přípravy: cca 1 hodina 35 minut (příprava 20 min, pečení 55–65 min, chladnutí 10–15 min)

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Tvarohovou náplň držte spíše hutnější (neředěte více než je uvedeno), lépe pak vytváří čistou „žilku“.

  • Směs mouky a kakaa vždy prosejte – těsto bude lehčí a bez hrudek.

  • Pokud bábovka příliš rychle tmavne, volně ji přikryjte alobalem.

Závěr

Tvarohová bábovka je klasika, která nikdy nezklame. Díky šťavnaté tvarohové vrstvě zůstává dlouho vláčná, krásně se krájí a skvěle chutná i druhý den. Podávejte ke kávě, na rodinné setkání nebo jen tak – mizí rychleji, než byste čekali.