Babičkin makový zázrak – nový recept na klasikou chuť

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 15 minut
Jan, 25. 07. 2025

Makový koláč s tvarohovou plnkou, který spojuje jemné makové těsto se svěží citronovou náplní. Rychlá příprava, výjimečná chuť a tradice v jednom.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na tvarohovou náplň:

Na dozdobení:

Postup přípravy

  • Připravíme těsto V míse vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do světlé pěny. Pomalu přilijeme teplé mléko a olej, krátce promícháme. Vmísíme prosátou mouku s práškem do pečiva a mletým mákem do hladkého těsta.
  • Připravíme tvarohovou náplň V jiné míse utřeme tvaroh s vejcem, cukrem, pudinkovým práškem, citronovou šťávou a kůrou, dokud není krém úplně hladký.
  • Sestavíme koláč Plech o rozměru cca 40 × 25 cm vyložíme pečicím papírem. Nalijeme makové těsto a uhladíme povrch. Navrstvíme tvarohový krém a rovnoměrně rozetřeme.
  • Pečení Vložíme do předehřáté trouby na 185 °C (horní a dolní ohřev). Pečeme 40 minut, až okraje zlatavě zezlátnou a náplň je zpevněná.
  • Dokončení Necháme koláč vychladnout, poté posypeme moučkovým cukrem.

Časová náročnost

  • Aktivní příprava: 15 min

  • Pečení: 40 min

  • Celkem: 55 min

Počet porcí

Dle formy (~40 × 25 cm) získáte 12 porcí.

Závěr

Tento makový koláč s tvarohovou plnkou je důkazem toho, že i obyčejné suroviny dokážou vytvořit výjimečné dezerty, které připomínají domov a babiččinu kuchyni. Svěží citronový krém krásně kontrastuje s hutným mákem a lehce křupavým těstem. Koláč je skvělý k odpolední kávě, na rodinné setkání i jako dezert pro hosty.