Babiččiny šišky s marmeládou nebo malinovou pěnou – sladká klasika, která nikdy nezklame recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 40 minut
Jan, 29. 10. 2025

Měkoučké, voňavé a dokonale nadýchané – přesně takové jsou domácí šišky s marmeládou nebo malinovou pěnou podle tradičního receptu našich babiček. Tento retro dezert se stal symbolem pohodového nedělního odpoledne a vůně dětství, kdy se celá kuchyně naplnila teplým aroma čerstvě usmažených šišek.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na malinovou pěnu:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Do 200 ml vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a promíchejte. Nechte 10–15 minut odpočívat, dokud kvásek nezdvojnásobí objem.
  • Příprava těsta: Do velké mísy nalijte zbytek mléka, přidejte vejce, žloutky, cukr a vanilkový cukr. Vmíchejte rum a olej. Poté postupně přisypávejte mouku se solí a citronovou kůrou. Vypracujte hladké, pružné těsto, které se nelepí. Posypte jej moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout přibližně 60 minut na teplém místě.
  • Tvarování šišek: Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál, krátce propracujte a vyválejte na plát silný asi 1 cm. Pomocí sklenice vykrajujte kolečka o průměru přibližně 8 cm. Nechte je ještě 10–15 minut podkynout.
  • Smažení: V hlubší pánvi nebo hrnci rozehřejte dostatek oleje. Do středu každého kolečka udělejte prstem malou prohlubeň a vložte je do rozpáleného oleje. Smažte z obou stran dozlatova. Hotové šišky nechte okapat na papírové utěrce.
  • Příprava malinové pěny: Bílky s cukrem šlehejte nad vodní lázní do husté, lesklé pěny. Poté přidejte rozmixované ovoce nebo džem a jemně promíchejte.
  • Dokončení: Šišky posypte moučkovým cukrem a naplňte marmeládou nebo malinovou pěnou. Můžete je dozdobit šlehačkou nebo čokoládovými hoblinami.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 2 hodiny

  • Aktivní příprava: 40 minut

  • Počet porcí: cca 20 šišek

Závěr

Tyto babiččiny šišky s marmeládou nebo malinovou pěnou jsou symbolem poctivého domácího pečení. Vláčné těsto, jemná vůně citronové kůry a sladká náplň tvoří dokonalou kombinaci, která chutná dětem i dospělým. Hodí se pro každou příležitost – od nedělního oběda až po sváteční stůl. Stačí jediný kousek a vrátíte se do časů, kdy babiččina kuchyně voněla po lásce a vanilce.