Babiččiny osvěžující kiwi řezy s kakaovým korpusem a dvěma krémy recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 65 minut
Jan, 17. 09. 2025

Lehký, šťavnatý a svěže kyselkavý dezert, který mizí z plechu rychlostí blesku. Nadýchaný kakaový plát, hedvábný vanilkový krém s bílou čokoládou, jemný mascarpone krém a navrchu plátky kiwi zalité čirým dortovým želé. Ideální řezy na rodinné oslavy i nedělní kávu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Kakaový plát:

Vanilkový krém:

Mascarpone krém:

Na vrch:

Postup přípravy

  • Předehřev a forma Troubu předehřejte na 180 °C a formu 20 × 30 cm vyložte pečicím papírem. Kiwi oloupejte a nakrájejte na tenké plátky, odložte stranou.
  • Kakaový plát Bílky ušlehejte s 50 g cukru do pevného sněhu. Žloutky vyšlehejte s 50 g cukru do světlé pěny a zašlehejte změklé máslo. Vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva a kakaem. Nakonec po částech zlehka zapracujte sníh. Těsto rozetřete do formy a pečte 18–20 minut. Nechte zcela vychladnout.
  • Vanilkový krém Z mléka, cukru a pudinků uvařte hustý pudink. Do horkého vmíchejte bílou čokoládu a míchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout na vlažné. Do vlažného pudinku zašlehejte máslo a vyšlehejte dohladka. Krém rozetřete na vychladlý kakaový plát.
  • Mascarpone krém Podle návodu rozmíchejte dortové želé ve 4 lžících vody a nechte krátce nabobtnat či prohřát podle instrukcí, aby bylo tekuté. Mascarpone prošlehejte s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Smetanu ušlehejte do polotuha, vmíchejte do mascarpone a tenkým pramínkem za stálého míchání přidejte připravené želé. Krém ihned rozetřete na vrstvu vanilkového krému a uhlaďte.
  • Ovoce a vrchní želé Na krém vyskládejte plátky kiwi. Připravte čiré dortové želé z 250 ml vody podle návodu. Když začne chladnout a lehce houstnout, rovnoměrně jím přelijte kiwi. Dejte chladit minimálně na 1–2 hodiny, ideálně přes noc.
  • Servírování Krájejte ostrým nožem namočeným v horké vodě a podávejte dobře vychlazené.

Počet porcí 12–16

Celková doba přípravy cca 2 hodiny 30 minut včetně chlazení

(aktivní práce 45 minut, pečení 20 minut, chlazení 60–90 minut)

Tipy a varianty

  • Pro výraznější ovocnou vrstvu přidejte kivi více a plátky částečně překládejte.

  • Mascarpone krém lze lehce odlehčit přidáním lžičky citronové kůry.

  • Kakaový plát zůstane šťavnatý, pokud jej po vychladnutí lehce potřete mlékem s kapkou vanilkového extraktu.

Závěr

Kiwi řezy kombinují svěží ovoce, dva hladké krémy a vláčný kakaový základ. Připravíte je bez složitého cukrářského vybavení a s jistotou perfektního řezu na talíři. Díky čirému želé drží tvar a skvěle se krájí, takže se hodí i na větší rodinné oslavy. Uložte recept do svého zlatého fondu, tahle osvěžující klasika vás nezklame.