Babiččiny makové, tvarohové a ořechové koláčky z kynutého těsta – sytá pochoutka na každý den recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 20 porcí
  • 135 minut
Jan, 20. 08. 2025

Vůně kynutého těsta, maku, tvarohu a ořechů je přesně to, co dělá domov domovem. Tyhle malé koláčky jsou jednoduché na přípravu, skvěle zasytí a z plechu mizí rychlostí blesku. Základ je jemné, dobře zpracovatelné těsto a náplň si zvolíte podle chuti – makovou, tvarohovou, ořechovou, nebo klasická povidla či meruňkový džem.

Pro 20 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplně – vyberte podle chuti:

    Maková náplň: 200 g mletého máku, 150 ml mléka, 60–80 g cukru, 1 vanilkový cukr

      Tvarohová náplň: 250 g tučného tvarohu, 1 vejce, 2–3 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, citronová kůra (volitelné)

        Ořechová náplň: 200 g mletých vlašských ořechů, 100–120 ml mléka, 60–80 g cukru

          Povidlová či meruňková: hustá švestková povidla nebo meruňkový džem

            Na dokončení:

            Postup přípravy

            • Zadělání těsta – mouku promíchejte s cukrem a solí. Přidejte nadrobené droždí a změklý tuk, prsty rozdrobte. Vmíchejte zakysanou smetanu (případně i vanilkový cukr a citronovou kůru) a vypracujte hladké, pružné těsto. Přikryjte a nechte kynout, až zdvojnásobí objem (60–75 minut podle teploty).
            • Příprava náplní – zvolené náplně si připravte předem: • Maková: mák krátce povařte v mléce s cukrem a vanilkou, nechte zhoustnout a vychladnout. • Tvarohová: promíchejte tvaroh s vejcem, cukrem, vanilkou a kůrou. • Ořechová: ořechy spařte horkým mlékem s cukrem, promíchejte a nechte vychladnout.
            • Tvarování koláčků – vykynuté těsto vyválejte na plát silný cca 0,5 cm a vykrajujte kolečka jako na koblihy. Do středu dejte lžičku zvolené náplně, kolečko přeložte napůl a okraje pevně stiskněte prsty.
            • Druhé kynutí – přeneste na plech s pečicím papírem, lehce poprašte moukou, přikryjte a nechte 15–20 minut dokynout.
            • Pečení – pečte v troubě vyhřáté na 180 °C do zlatava (cca 15–20 minut).
            • Dokončení – ještě vlažné koláčky poprašte moučkovým cukrem.

            Počet porcí: cca 40–50 koláčků (podle velikosti)

            Celková doba: 2 hodiny 15 minut (25 min příprava • 80–90 min kynutí • 20–25 min pečení)

            Tipy, aby se koláčky vždy povedly

            • Náplně by měly být spíš husté – drží tvar a při pečení nevytékají.

            • Těsto nepodsypávejte zbytečně moukou, ať neztratí vláčnost.

            • Koláčky můžete péct naskládané lehce u sebe (budou měkčí) nebo s rozestupy (budou křupavější po okrajích).

            Závěr

            Kynuté koláčky „jako od babičky“ jsou stálice, která nikdy nezklame. Z jednoho těsta připravíte několik druhů najednou a vyhovíte tak všem mlsným jazýčkům. Upečte je na nedělní stůl, na oslavu i do krabičky na cesty – vydrží krásně vláčné a voní po domově.