Babiččiny kynuté záviny se 4 vynikajícími náplněmi! Každý si je pochvaluje recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 90 minut
Jan, 21. 01. 2025

Kynuté záviny patří mezi tradiční dezerty, které nikdy nezklamou. Tento recept nabízí čtyři skvělé náplně, ze kterých si každý najde tu svou oblíbenou. Připravte si voňavé a lahodné záviny jako od babičky!

Pro 10 porcí

Ingredience

Ingredience na náplně:

    Ořechová nebo maková náplň:

    Kaštanová náplň:

    Ořechová náplň s čokoládou a marmeládou:

    Postup přípravy

    • Příprava těsta: Smíchejte vlažné mléko, žloutky, moučkový cukr a špetku soli. Přidejte droždí a nechte směs odstát. Mouku promíchejte s máslem, přidejte připravený kvásek a vypracujte hladké těsto. Rozdělte jej na 4 bochánky a nechte kynout 30 minut.
    • Příprava náplní: a) Na ořechovou/makovou náplň svařte mléko s cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a medem. Přidejte mleté ořechy nebo mák, rozinky a skořici. Nechte vychladnout. b) Na kaštanovou náplň smíchejte kaštanové pyré, pomerančovou kůru, vanilkový cukr, med, rum a smetanu. c) Na náplň s čokoládou natřete těsto marmeládou, posypte ořechovou náplní a nastrouhanou čokoládou.
    • Plnění a pečení: Každý bochánek těsta rozválejte na tenký plát. Rovnoměrně jej potřete vybranou náplní a pevně zaviňte. Potřete žloutkem a nechte 30 minut kynout. Poté potřete bílkem a nechte ještě 30 minut odpočívat. Vidličkou vytvořte na povrchu mřížku a pečte v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 20–25 minut.

    Celková doba přípravy:

    • 90 minut + kynutí a pečení

    Počet porcí:

    • 4 záviny (8–10 porcí na jeden závin)

    Tip: Vyzkoušejte všechny náplně a vytvořte rozmanitou pochoutku pro každou příležitost!