Babiččiny hrnkové palačinky s vroucí vodou: jemné jako vatička a bez připálení recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 4 porce
  • 35 minut
Jan, 02. 09. 2025

Úplně jednoduché, přesto chytré těsto, které znaly už naše babičky. Palačinky z hrnků zvládnete i bez váhy a díky triku s vroucí vodou zůstanou hedvábně jemné a přitom pružné. Hodí se na sladko i na slano a na pánvi se chovají ukázkově – nelepí a rovnoměrně zlátnou.

Pro 4 porce

Ingredience

Postup přípravy

  • V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr a vanilkový cukr. Suchý základ si vždy připravte jako první, směs bude vzdušnější a bez hrudek.
  • Přidejte vejce a metličí postupně zašlehávejte mléko. Vznikne hustší, ale hladké těsto. Teď přijde babiččin trik – ten rozhoduje o jemnosti.
  • Tenoučkým pramínkem vlévejte vroucí vodu a současně šlehejte. Těsto se zřetelně zjemní a zpružní. Důkladné prošlehání je klíčové.
  • Nechte 5–10 minut odpočívat. Během pauzy se mouka „napije“ a kypřidlo začne pracovat, palačinky se pak pečou rovnoměrně.
  • Pánev rozpalte na střední výkon a zlehka potřete olejem. Naběračkou nalijte těsto a rychle rozlijte do tenké vrstvy.
  • Pečte do zezlátnutí okrajů, obraťte a krátce dopečte. Opakujte, občas pánvičku jen setřete a lehce potřete olejem, stačí opravdu málo tuku.

Celková doba přípravy: cca 35 minut (10 min těsto + 5 min odpočinek + 20 min smažení)

Počet porcí: 4 (zhruba 12–14 palačinek podle velikosti pánve)

Proč funguje vroucí voda

Horká voda částečně „spaří“ škrob v mouce a těsto se lépe spojí. Díky tomu jsou palačinky neobyčejně jemné, tvárné a nepřipékají se. Zároveň se snáz roztírají do tenka a netrhají se při obracení – ideální pro rolování i plnění.

Tipy a varianty

  • Chcete extra nadýchaný výsledek? Přimíchejte navíc špetku prášku do pečiva nebo část mléka nahraďte perlivou vodou.

  • Na vůni přidejte jemně nastrouhanou citronovou kůru; na slanou verzi vynechte cukr a dejte bylinky či pepř.

  • První palačinka je test pánve: pokud tmavne příliš rychle, stáhněte teplotu; pokud je bledá, přidejte výkon.

  • Skladování: vychladlé palačinky překryjte, nevyschnou a zůstanou vláčné. Jdou i zamrazit v tenkých vrstvách.

Servírování

Podávejte s džemem, tvarohem, nutellou či jen s máslem a medem. Na slano zkuste špenát, šunku a sýr nebo žampiony. Tenké „crêpes“ snesou bohatší náplň, pevnější střed je udrží bez protržení. Nebojte se vrstvit – vznikne rychlý palačinkový dort.

Závěr

Babiččin hrnkový recept je důkaz, že málokdy je třeba složitostí. Díky vroucí vodě získáte spolehlivé, nadýchané a přitom pružné palačinky, které se nepálí a krásně se obracejí. Vsaďte na poctivý základ, pracujte se střední teplotou a odměnou vám budou palačinky „jako z cukrárny“. Hodí se na víkendovou snídani i rychlou večeři – stačí pár hrnků a metlička.