Babiččina ořechová kolečka – jednoduchý a ověřený recept, který mizí ze stolu

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 40 porcí
  • 80 minut
Jan, 15. 12. 2025

Babiččina ořechová kolečka patří mezi tradiční české cukroví, které spojuje křehké máslové těsto a lehkou ořechovou pěnu.

Příprava není složitá, suroviny jsou běžně dostupné a výsledek je spolehlivý i pro méně zkušené pekaře. Tento recept je ověřený, poměry surovin jsou vyvážené a koláčky drží tvar, nepřepalují se a zůstávají jemné i po několika dnech.

Pro 40 porcí

Ingredience

Křehké těsto:

Ořechová pěna:

Postup přípravy

  • Příprava těsta Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte prášek do pečiva, cukr a sůl. Vmíchejte na kostičky nakrájené máslo, žloutky a zakysanou smetanu. Rychle vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a uložte alespoň na 30 minut do lednice.
  • Příprava ořechové pěny Bílky vyšlehejte s citronovou šťávou do pevného sněhu. V jiné misce promíchejte mleté ořechy s cukrem a džemem. Do této směsi opatrně zapracujte sníh. Pokud chcete jemnější citrusovou chuť, přidejte malé množství pomerančové šťávy.
  • Tvarování Odleželé těsto vyválejte na lehce pomoučené ploše na tloušťku přibližně 5 mm. Vykrajujte menší kolečka a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  • Plnění Ořechovou pěnu přendejte do cukrářského sáčku a na každé kolečko nastříkejte menší kopeček.
  • Pečení Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčky pečte přibližně 25 minut, dokud nejsou lehce zlatavé. Po upečení je nechte vychladnout na plechu, poté je opatrně přesuňte.

Počet porcí

cca 40–50 kusů (podle velikosti vykrajovátka)

Celková doba přípravy

  • příprava těsta: 15 minut

  • odležení těsta: 30 minut

  • příprava ořechové pěny: 10 minut

  • pečení: 25 minut

  • celkem: cca 1 hodina 20 minut

Praktické tipy

  • Těsto zpracovávejte rychle, aby máslo nezměklo

  • Pěnu nanášejte v menším množství, při pečení mírně nabyde

  • Koláčky chutnají nejlépe po 1–2 dnech odležené

  • Skladujte v suchu, ideálně v uzavřené dóze