Babiččina čalamáda bez zavařování: nejlepší příloha k řízku i na chleba recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 15 porcí
  • 30 minut
Jan, 10. 04. 2025

Domácí čalamáda bez vaření a zavařování? Tento babiččin recept patří mezi poklady staré kuchyně. Je jednoduchý, rychlý a výsledek chutná jako osvěžující zelný salát. Tato čalamáda je skvělou přílohou nejen k masu, ale hodí se i na chleba či jako zdravá svačina. U nás doma nevydrží nikdy dlouho!

Pro 15 porcí

Ingredience

Volitelné suroviny:

Postup přípravy

  • Zelí, papriku, mrkev a cibuli důkladně omyjeme a nastrouháme na jemné nudličky. Pokud chceme přidat okurku nebo pálivou papriku, připravíme je stejně.
  • Připravíme si zálivku: smícháme cukr, ocet a olej. Můžeme přecedit přes sítko (například pokud používáme hotovou směs typu deko – bez hořčičných semínek).
  • Zálivku přelijeme přes zeleninovou směs. Vše důkladně promícháme, aby se chuť rovnoměrně rozložila.
  • Necháme odpočívat 24 hodin při pokojové teplotě, přikryté nebo v uzavřené nádobě.
  • Následující den plníme sklenice i se šťávou. Nesterilizujeme! Stačí uzavřít a uložit do chladu (lednice nebo chladný sklep).

Celková doba přípravy:

  • Aktivní příprava: cca 30 minut

  • Odležení: 24 hodin

  • Celkem: přibližně 24,5 hodiny

Počet porcí:

  • cca 15 skleniček (menší 250–300 ml)

Závěr:

Babiččina čalamáda je důkazem, že v jednoduchosti je krása. Bez konzervantů, bez vaření a přitom tak výborná, že ji budete připravovat znovu a znovu. Ideální ke každému hlavnímu jídlu, skvělá i jen tak na chleba. A hlavně – díky octu a cukru vydrží i několik měsíců, pokud ji tedy nesníte hned!

Vyzkoušejte tento rodinný recept a uvidíte, že vám doma nebude stačit jedna várka.