Babiččin štrúdl: jednoduchý recept na domácí klasiku

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 65 minut
Jan, 04. 08. 2025

Recept na Babiččin štrúdl – snadné těsto ze zakysané smetany, variabilní náplň, přesný postup, celkový čas přípravy a počet porcí.

Babiččin štrúdl je jednou z nejmilejších rodinných tradic – recept po prababičce je jednodušší než klasické tažené těsto, přesto zůstává výživný a lahodný. Díky nenáročnému těstu se zakysanou smetanou a jednoduché přípravě zvládnete domov provonět čerstvým pečivem během okamžiku. Štrúdl můžete plnit oblíbenou náplní – od tvarohu přes jablka až po sezonní ovoce či mak.

Pro 10 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na překrytí (drobenka):

Na potírání:

Na náplň:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: V míse smíchejte mouku se špetkou soli, přidejte vejce a zakysanou smetanu. Vypracujte hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy. Těsto vyválejte na plát silný přibližně 0,5 cm.
  • Překrytí těsta (drobenka): V misce rukama promíchejte hladkou mouku s kousky tuku, až vznikne drobivá směs. Drobenku rovnoměrně rozetřete na povrch vyváleného těsta.
  • Rolování a chlazení: Těsto s drobenkou srolujte podélně do rolády. Pro lepší tvar nechte roládu krátce (10–15 min) odpočinout v chladničce – tento krok můžete i vynechat.
  • Tvarování štrúdlů: Z rolády odkrajujte čtyři díly. Každý díl vyválejte na tenký plát, do středu naneste náplň a navrch přidejte trochu zakysané smetany. Plát pevně srolujte, okraje přitiskněte.
  • Pečení: Připravte si plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Štrúdl na něj položte s přechody dolů. Povrch potřete zakysanou smetanou s olejem. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C (horkovzduch 160 °C) 30–35 minut do zlatova.

Celková doba přípravy

  • Příprava těsta a drobenky: 15 min

  • Rolování a případné chlazení: 15 min

  • Pečení: 35 min

  • Celkem: cca 1 h 5 min

Počet porcí

4 větší štrúdle (cca 16–20 plátků)

Závěr

Babiččin štrúdl je univerzální recept, který snadno přizpůsobíte libovolné náplni. Díky jednoduchému těstu se zakysanou smetanou ho zvládnete připravit i na poslední chvíli. Podávejte teplý nebo vychladlý, vždy chutná skvěle s hrnkem kávy či čaje. Nezapomeňte experimentovat s náplněmi a přidat špetku skořice nebo nasekaných ořechů pro ještě výraznější chuť.