Babiččin recept na neodolatelný dort Šomló – dezert, který si zamilujete

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 28. 10. 2025

Šomló dort je legendární maďarský dezert, který si získal srdce mnoha generací. Spojuje tři druhy piškotových plátů – světlý, kakaový a ořechový – s bohatým vanilkovým krémem, rumovým sirupem a čokoládovou polevou. Přestože je jeho příprava o něco náročnější, výsledek stojí za to. Tento dort se skvěle hodí na slavnostní příležitosti a zaručeně nadchne každého milovníka sladkého.

Pro 12 porcí

Ingredience

Světlý plát:

Kakaový plát:

Ořechový plát:

Krém:

Punčový sirup:

Čokoládová poleva:

Na ozdobu:

Postup přípravy

  • Příprava piškotových plátů: Z uvedených surovin postupně upečte světlý, kakaový a ořechový plát. Vejce vyšlehejte s cukrem, přidejte ostatní suroviny a těsto rozetřete na plech s pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 10–12 minut. Pláty nechte vychladnout.
  • Vanilkový krém: V misce rozmíchejte žloutky, cukr, mouku (nebo škrob) a trochu mléka. Zbytek mléka přiveďte k varu s vanilkovým cukrem. Do horkého mléka pomalu vlijte vaječnou směs a míchejte, dokud krém nezhoustne. Poté nechte vychladnout. Nakonec do něj zašlehejte tuhý sníh ze tří bílků.
  • Punčový sirup: Do hrnce dejte cukr, vodu a nastrouhanou citronovou i pomerančovou kůru. Přiveďte k varu a krátce povařte. Nakonec přidejte rum a nechte zchladnout.
  • Čokoládová poleva: Vodu, cukr, kakao a čokoládu pomalu zahřejte, dokud nevznikne hladká směs. Odstavte z ohně a vmíchejte rum.
  • Sestavení dortu: Na dno dortové formy položte světlý plát a pokapejte ho třetinou punčového sirupu. Potřete ho polovinou krému a posypte částí rozinek a ořechů. Položte kakaový plát, opět pokropte sirupem, natřete zbylý krém a posypte rozinkami a ořechy. Navrch položte ořechový plát, pokropte zbylým sirupem a zalijte čokoládovou polevou. Dort nechte odležet v lednici alespoň 6 hodin, ideálně přes noc, aby se všechny vrstvy krásně spojily.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 3 hodiny (včetně chlazení)

  • Aktivní příprava: 1 hodina 30 minut

  • Počet porcí: 12

Závěr

Babiččin dort Šomló je skutečný poklad maďarské cukrařiny. Kombinace vláčných plátů, rumového sirupu, krému a čokoládové polevy vytváří dokonalou rovnováhu chutí. Tento dezert se perfektně hodí na slavnostní tabuli i jako vrchol rodinného setkání. Pokud ho jednou ochutnáte, zaručeně se stane vaším oblíbeným dortem na výjimečné příležitosti.