Babiččin ověřený borůvkový koláč s jogurtovým krémem recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 70 minut
Jan, 06. 11. 2025

Tento babiččin recept patří mezi ty, na které se doma vždy těší celá rodina. Je vláčný, šťavnatý a díky velké vrstvě borůvek má neodolatelnou chuť. Hodí se ke kávě, na oslavy i jako víkendový dezert. Recept je jednoduchý, ale výsledek působí jako z cukrárny.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se solí, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem. Přisypte prosátou mouku s práškem do pečiva a vypracujte nelepivé těsto.
  • Těsto rozdělte na dvě části – větší část přendejte do kulaté formy vyložené pečicím papírem. Menší část dejte do mrazáku.
  • Borůvky zahřejte v hrnci společně s cukrem a kukuřičným škrobem. Za postupného přidávání vody vařte do zhoustnutí. Borůvkovou náplň rozetřete na připravené těsto.
  • Na krém smíchejte řecký jogurt s vanilkou a trochou škrobu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a postupně do něj zašlehejte cukr. Jogurtovou směs opatrně spojte se sněhem a naneste na borůvkovou vrstvu.
  • Na vrch nastrouhejte ztuhlou část těsta z mrazáku. Pečte při 180 °C přibližně 45 minut.

Celková doba přípravy: cca 70 minut

Počet porcí: 10 porcí

Závěr

Tento koláč je krásnou ukázkou toho, že tradiční recepty mají stále své místo na našem stole. Borůvková náplň dodá dezertu svěžest, jogurtová vrstva jemnost a strouhané těsto na vrchu vytvoří atraktivní efekt i perfektní chuť. Doporučujeme podávat dobře vychlazený – chutě se ještě více zvýrazní.