Babiččin obrácený švestkový koláč: jednoduchý a šťavnatý recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 8 porcí
  • 60 minut
Jan, 11. 09. 2025

Nostalgická lahůdka, která voní létem. Šťavnaté švestky se skořicí a jemný kakaový piškot tvoří harmonii chutí i krásný řez. Díky „obrácenému“ pečení je povrch vždy efektní a koláč se skvěle krájí.

Pro 8 porcí

Ingredience

300 g krupicového cukru (nebo 80 g sladidla 1:4)

Postup přípravy

  • Příprava švestek a plechu Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vymažte a vysypte. Švestky vypeckujte, promíchejte se skořicí a trochou cukru.
  • Těsto Vejce vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Zašlehejte vlažné rozpuštěné máslo. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva a kakao, a suchou směs zlehka vmíchejte do vajec. Má-li těsto příliš hustou konzistenci, přidejte 2–3 lžíce mléka nebo vody.
  • Sestavení koláče Na dno připraveného plechu rovnoměrně rozložte švestky (řeznou stranou dolů). Na ovoce rozetřete těsto do roviny.
  • Pečení Pečte 35–40 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  • Obrácení a dokončení Po vytažení nechte 5 minut zchladnout, přikryjte plech pečicím papírem a prkénkem, obraťte vzhůru nohama a koláč vyklopte, aby švestky byly navrchu. Nechte vychladnout a případně poprašte skořicovým cukrem.

Celková doba přípravy: 60–70 minut

Počet porcí: 16–20 kousků

Tipy pro jistý výsledek

  • Švestky lehce doslaďte podle kyselosti odrůdy; chcete-li šťavnatější koláč, nepřidávejte škrob.

  • Kakao dodá těstu barvu i chuť; pro jemnější variantu jej lze vynechat.

  • Plech vyklápějte opatrně a teplý – koláč se snadno uvolní a ovoce zůstane na povrchu.

Závěr

Obrácený švestkový koláč je nenáročná, a přitom efektní klasika. Švestky vytvoří lesklý ovocný „koberec“ a kakaový piškot mu dodá plnou chuť. Skvělý k odpolední kávě i jako rychlý rodinný dezert – a zítra chutná ještě lépe.