Babiččin makový zázrak v novém kabátě: makový koláč s tvarohovo-citrónovou náplní recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 16 porcí
  • 60 minut
Jan, 19. 08. 2025

Lehký, voňavý a neodolatelně vláčný makový koláč na plech, který kombinuje jemné makové těsto a svěží tvarohovou náplň s citronem. Jednoduchý postup, běžné suroviny a výsledek jako z cukrárny – ideální pro víkendové pečení, rodinné oslavy i rychlou sladkou tečku ke kávě.

Pro 16 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Na dokončení:

Postup přípravy

  • Těsto Vejce vyšlehejte s krystalovým i vanilkovým cukrem do světlé pěny. Vmíchejte teplé mléko a olej. Přisypte mouku promíchanou s práškem do pečiva a mletým mákem a vyšlehejte do hladkého těsta.
  • Tvarohová náplň V míse prošlehejte tvaroh s vejcem, pudinkovým práškem, cukrem, citronovou šťávou a kůrou do hladkého krému.
  • Pečení Plech (cca 25 × 40 cm) vyložte pečicím papírem. Těsto rovnoměrně rozetřete na plech a navrch lžící či stěrkou rozetřete tvarohovou náplň. Pečte v troubě předehřáté na 185 °C (horní/dolní ohřev) přibližně 40 minut, dokud okraje nezlátnou a střed je pružný na dotek.
  • Dokončení Nechte zcela vychladnout a před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Krájejte na řezy.

Počet porcí: cca 16 řezů (plech 25 × 40 cm)

Celková doba přípravy: ~ 60 minut (20 min příprava + 40 min pečení)

Tipy pro dokonalý výsledek

  • Vláčnost bez kompromisů: teplé mléko do těsta a citron v náplni udrží koláč příjemně šťavnatý.

  • Variace: část máku lze nahradit mletými ořechy (max. 50 g), náplň můžete zjemnit lžící zakysané smetany.

  • Plech a výška: pokud pečete na větším plechu, koláč bude nižší – upravte čas pečení o pár minut dolů.

Závěr

Tento „babiččin“ makový koláč je důkazem, že tradiční recepty v moderním kabátě fungují na jedničku. Vzdušné makové těsto, svěží citronový tvaroh a jednoduchá příprava z něj dělají dezert, po kterém se vždy zapráší. Upečte ho na víkend, do práce nebo jen tak – k odpolední kávě se hodí dokonale.