Babiččin makový závin: Jedna z nejlepších dobrot našeho dětství recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 145 minut
Jan, 04. 08. 2025

Objevte recept na babiččin makový závin – podrobný seznam ingrediencí, přesný postup, celkový čas přípravy a počet porcí. Ideální na odpolední kávu i rodinné oslavy.

Makový závin je jednou z nejchutnějších vzpomínek na dětství. Voňavé kynuté těsto plné sladkého maku a jemné citrónové kůry potěší oči i chuťové buňky. Tento tradiční recept od babičky zvládne každý – stačí si připravit ingredience, trocha času na kynutí a můžete se těšit na lahodný dezert.

Pro 12 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na náplň:

Na potření:

Postup přípravy

  • Příprava kvásku: Droždí rozdrobte do vlažného mléka, přidejte 1 lžičku cukru a nechte 10 minut „probudit“, dokud se nerozvine pěna.
  • Těsto: Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a nakrájené změklé máslo. Maslem obalenou mouku promíchejte, poté přilijte kvásek a rozšlehané vejce. Rychle vypracujte hladké, kompaktní těsto. Vytvořte kouli, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 30 minut.
  • Příprava náplně: Mléko s cukrem přiveďte k varu. Vmíchejte mletý mák, strouhanku, vanilkový cukr a citronovou kůru. Za stálého míchání krátce povařte (2–3 minuty), pak odstavte a nechte zcela vychladnout.
  • Tvarování závinu: Nakynuté těsto rozdělte na 3 díly. Každý díl vyválejte na tenký obdélník (cca 0,5 cm). Na každý plát rovnoměrně rozetřete vychladlou makovou náplň, ponechte 1 cm okraj. Těsto pevně srolujte, okraje přitiskněte, aby nevytékala náplň.
  • Dokynutí a potření: Záviny položte na plech vymazaný máslem nebo vyložený pečicím papírem. Nechte kynout 20 minut. Potřete rozšlehaným žloutkem, nechte 15 minut odpočinout, pak potřete bílkem a nechte dalších 15 minut kynout.
  • Pečení: Předehřejte troubu na 180 °C (horkovzduch 160 °C). Pečte 30 minut dozlatova. Po upečení nechte úplně vychladnout, až pak krájejte na plátky.

Celková doba přípravy

  • Příprava kvásku a těsta: 15 min

  • Kynutí těsta: 30 min

  • Příprava náplně a chlazení: 10 min + 10 min

  • Dokynutí závinu: 50 min (20 + 15 + 15)

  • Pečení: 30 min

  • Celkem: cca 2 hodiny 25 minut

Počet porcí

3 záviny (cca 12–15 menších porcí)

Závěr

Babiččin makový závin je osvědčený recept, který přináší kousek tradice na váš stůl. Voňavé těsto a sladká maková náplň potěší celou rodinu i hosty. Nebojte se recept obměnit přidáním špetky skořice nebo pokapat plátky medem. Podávejte s šálkem čaje či kávy a vychutnejte si domácí pohodu.