Babiččin krémový jablečný mřížkový koláč – jemný, voňavý a dokonale lahodný recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 6 porcí
  • 30 minut
Jan, 27. 10. 2025

Tento tradiční krémovo-jablkový mřížkový koláč voní po skořici, másle a vanilce – přesně tak, jak si ho pamatujeme z kuchyně našich babiček. Spojení křehkého těsta, jemného vanilkového krému a šťavnatých jablek vytváří dezert, který si zamiluje celá rodina. Je ideální ke kávě, na víkendové pečení i na slavnostní příležitosti.

Pro 6 porcí

Ingredience

Na těsto:

Na krém:

Na jablečnou vrstvu:

Postup přípravy

  • Příprava těsta: Z mouky, cukru, prášku do pečiva, soli, másla, vajíčka a zakysané smetany vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě části – jednu větší a druhou menší. Větší část vyválejte a přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Menší část nechte na pozdější vytvoření mřížky.
  • Krémová vrstva: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvařte hustý pudink. Po uvaření ho nechte zcela vychladnout.
  • Jablečná vrstva: Jablka oloupejte, nastrouhejte nahrubo a podle chuti oslaďte. Přidejte skořici a nechte chvíli odstát. Poté je jemně vymačkejte, aby nepustila příliš mnoho šťávy.
  • Sestavení koláče: Na připravené těsto rovnoměrně rozetřete vanilkový pudink. Na něj rozprostřete nastrouhaná jablka. Zbylé těsto rozválejte a nakrájejte na proužky, kterými vytvořte mřížku na povrchu koláče.
  • Pečení: Mřížku potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35–40 minut, dokud povrch nezíská zlatavou barvu.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 1 hodina 10 minut

  • Aktivní příprava: 30 minut

  • Počet porcí: cca 12–14 kusů

Závěr

Krémový jablkový mřížkový koláč je dokonalým spojením klasického domácího pečení a jemného pudinkového krému. Vůně skořice a jablek se při pečení rozline po celé kuchyni a výsledek je vždy dokonalý – vláčný, jemný a neodolatelně chutný. Skvěle chutná ještě teplý, ale i druhý den, kdy se chutě krásně propojí.