Babiččin kokosovo-makový jablečný koláč – nejjednodušší koláč na světě recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 10 porcí
  • 10 minut
Jan, 29. 10. 2025

Tento kokosovo-makový jablečný koláč je důkazem, že i bez složitých ingrediencí a dlouhého pečení lze vytvořit dokonalý dezert. Kombinace jablek, máku a kokosu vytváří vláčný, voňavý a přirozeně sladký koláč, který potěší i ty, kdo si hlídají linii. Je lehký, bez másla, s minimem cukru – a přesto výborný.

Pro 10 porcí

Ingredience

Postup přípravy

  • Příprava tekuté směsi: Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přilévejte vodu a vmíchejte nastrouhaná jablka.
  • Příprava sypké směsi: V jiné míse smíchejte mletý mák, strouhaný kokos, prášek do pečiva a skořici.
  • Spojení obou směsí: Suché ingredience postupně přimíchejte do tekuté směsi. Míchejte, dokud nevznikne jednotné těsto. Pokud je těsto příliš husté, přidejte trochu vody, pokud řídké, zahustěte kokosem.
  • Pečení: Menší plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj rovnoměrně rozprostřete. Volitelně můžete do těsta zatlačit několik višní nebo kousků ovoce. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C přibližně 30–40 minut, dokud koláč nezezlátne.
  • Dokončení: Po upečení nechte koláč vychladnout. Můžete ho polít čokoládovou polevou, nebo jen poprášit moučkovým cukrem.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 50 minut

  • Aktivní příprava: 10 minut

  • Počet porcí: 10

Závěr

Tento babiččin kokosovo-makový jablečný koláč je ideálním řešením, když máte chuť na něco sladkého, ale nechcete trávit hodiny v kuchyni. Je lehký, přirozeně bez mouky a krásně voní po jablkách a skořici. Díky své jednoduchosti a zdravému složení se skvěle hodí i pro ty, kdo se snaží jíst vyváženě. Jeden kousek vás přesvědčí, že i zdravý koláč může chutnat božsky.