Babiččin jablečný koláč: vláčný, rychlý a z pár surovin recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 15 minut
Jan, 21. 08. 2025

Hledáte jednoduchý a osvědčený jablečný koláč jako od babičky? Tenhle recept je neuvěřitelně jemný a vláčný, s krásně voňavou jablečnou náplní se skořicí. Těsto je hotové za pár minut, koláč se peče nadvakrát a výsledek je spolehlivě fantastický – ideální k odpolední kávě i pro nečekanou návštěvu.

Pro 12 porcí

Ingredience

Těsto:

Náplň:

Postup přípravy

  • Těsto Cukr vyšlehejte s vejci do světlé pěny. Přidejte olej a mléko, promíchejte. Vmíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a připravte řidší těsto (konzistence jako na palačinky).
  • Předpečení korpusu Polovinu těsta nalijte na plech vyložený pečicím papírem (cca 30 × 20 cm) a pečte v troubě předehřáté na 180 °C 10 minut.
  • Náplň Mezitím nastrouhejte jablka, vymačkejte z nich přebytečnou šťávu, promíchejte s cukrem a skořicí.
  • Dokončení a dopečení Předpečený korpus vyjměte, rovnoměrně rozetřete vrstvu jablek a zalijte zbytkem těsta. Vraťte do trouby a pečte při 180 °C dalších 30–35 minut dozlatova.
  • Servírování Nechte zcela vychladnout, pocukrujte a krájejte na řezy.

Počet porcí: 12

Celková doba přípravy: cca 60 minut (15 min příprava + 45 min pečení)

Tip

Jablka můžete částí nahradit hruškami nebo přidat hrst nasekaných ořechů či rozinek.

Závěr

Tenhle rychlý jablečný koláč je přesně ten typ receptu, po kterém sáhnete vždy, když doma zbyde pár jablek. Má minimum práce, maximum chuti a díky dvoufázovému pečení zůstává krásně vláčný. Upečte ho ještě dnes – zmizí ze stolu jako první.