Babiččin čokoládovo-ořechový dort: Dokonalá chuť v každém soustu recept

0
(0)

  • Snadné na přípravu
  • 12 porcí
  • 90 minut
Jan, 01. 04. 2025

Tento recept na čokoládovo-ořechový dort je plný bohaté chuti a jemného krému. Vlašské ořechy dodávají dezertu jedinečnou strukturu, zatímco čokoládová poleva mu propůjčuje neodolatelnou vůni. Připravte si tento lahodný dort podle tradičního receptu!

Pro 12 porcí

Ingredience

Na korpus:

Na krém:

Na čokoládovou polevu:

Postup přípravy

  • Příprava korpusu: Vyšlehejte 6 bílků do pevného sněhu. Postupně přidávejte 160 g cukru a šlehejte, dokud se cukr nerozpustí. Přisypte 160 g mletých vlašských ořechů a jemně promíchejte. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 15–20 minut. Stejným způsobem připravte druhý korpus. Po upečení nechte vychladnout.
  • Příprava krému: Žloutky vyšlehejte s cukrem do husté pěny. Přidejte vodu a nalámanou čokoládu. Směs vložte do vodní lázně a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne. Dávejte pozor, aby se nepřehřál. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a poté jej postupně zapracujte do vychladlého krému. Trochu krému si odložte na ozdobení. Do zbývajícího krému vmíchejte nasekané ořechy.
  • Sestavení dortu: Každý upečený korpus rozřízněte napůl, abyste získali celkem čtyři pláty. Krém rozdělte na tři části a rovnoměrně jím promažte jednotlivé pláty.
  • Příprava čokoládové polevy: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s olejem a promíchejte do hladka. Polevou přelijte vrchní část dortu a nechte ji ztuhnout na chladném místě. Nedávejte dort do lednice, aby pláty správně zvláčněly. Dort dozdobte odloženým krémem podle vlastní fantazie.

Celková doba přípravy:

⏳ 90 minut

Počet porcí:

🍰 12 ks

Závěr

Tato babiččina čokoládovo-ořechová dorta je skvělou volbou pro každou slavnostní příležitost. Kombinace nadýchaných ořechových plátů, sametového čokoládového krému a lahodné polevy vás uchvátí na první ochutnání. Připravte si ji doma a potěšte své blízké neodolatelným dezertem!