Proč byste se měli zamyslet nad tím, že nebudete jíst vepřové

0
(0)

Jan , 15. 03. 2020

Je mnoho náboženství, které konkrétní zakazují konzumaci vepřovice, masa, které je považováno za nečisté. Je na to nějaký důvod? Je na tomto náboženském učení něco víc, o čem bychom měli všichni vědět?

Věda nyní naznačuje, že existují jisté velmi praktické důvody, proč by lidé udělali moudře, kdyby se vepřovém raději vyhnuli.


 

Prasata jsou povahou zdochlinožrúty, což znamená, že budou žrát téměř vše, včetně shnilých potravin, výkalů, moči, zdechlin a dokonce i rakovinného bujení.

 

Bohužel však, jejich trávicí systém není schopen tyto nahromaděné toxiny z jejich těl účinně odstraňovat, protože prase své jídlo zcela stráví během asi čtyř hodin.

A to jednoduše nestačí na zbavení se nadbytku požitých toxinů, což znamená, že tyto toxiny se pak ukládají přímo v tukových buňkách a orgánech prasete.

Znáte to pořekadlo, že "Potit se jako svině"?


Ironií je, že prasata nemají potní žlázy, což znamená, že nadbytečných toxinů nemohou zbavovat pocením (jak to děláme my lidé).

Už svou podstatou dělají tyto dva faktory vepřové maso toxičtější pro konzumaci a v našem současném životním prostředí skutečně nepotřebujeme zbytečně vystavovat naše těla dalším toxinům.

Podle průzkumu stránky Consumer Reports, 69% všech testovaných vzorků surové vepřovice (z asi 200 vzorků) bylo kontaminovaných nebezpečnou bakterií, známou jako Yersinia enteroclitica. Tato bakterie může způsobovat horečku, gastrointestinální onemocnění, průjem, zvracení a křeče.

Větší pravděpodobnost kontaminace než řízky měla mletá vepřovice a pozitivně testována byla i na další kontaminující látky, včetně kontroverzního růstového hormonu zvaného Ractopamín, který je v Číně a Evropě zakázán.

Mnohé bakterie, nalezené ve vepřovém mase, byly ve skutečnosti imunní vůči mnohým antibiotikům, což znamená, že když onemocníte, léčení bude těžké.

Ve zprávě se dále píše:

"V 3 až 7% vzorků jsme našli salmonelu, zlatého stafylokoka nebo Listeria monocytogenes, obvyklejší příčiny onemocnění způsobených jídlem. A 11% bylo hostitelem enterokoků, což může naznačovat kontaminaci fekáliemi a způsobovat problémy, jako jsou infekce močového traktu. "

Prasata jsou hostiteli celé řady parazitů a dalších organismů a mnohé z nich se mohou přímo přenášet na lidi.

Jsou to například:

Tasemnice dlouhočlenná - střevní parazit, který může způsobovat infekci tkáně a ztrátu apetitu
Virus Menangle - virus, který může způsobovat horečku, husí kůži, vyrážky, bolesti hlavy a pocení
svalovec - parazitický hlístice, který může způsobovat edém, bolest svalů (myalgie), horečku a pocit neklidu
hepatitida E - virový zánět, který může způsobovat únavu, nevolnost od žaludku a žloutenku. Závažnější případy mohou vést k fibróze a cirhóze jater
Studie sice naznačuje, že když vepřové pořádně uvaříte, můžete riziko těchto parazitů, které na vás mají nepříznivý vliv, snížit. Avšak co se týče bezpečnosti, při vepřovém žádná zaručená teplota neexistuje.

 

Bezpečnostní pokyny pro konzumaci vepřového


Pokud se i přesto rozhodnete vepřové dále konzumovat, dodržujte pro zvýšení bezpečnosti následující pokyny:

Jak bylo uvedeno na stránce Consumer Reports:

1. Při tepelné úpravě vepřového masa používejte teploměr na maso, abyste měli jistotu, že dosáhlo náležitou vnitřní teplotu, která zabíjí potenciálně škodlivé bakterie: nejméně 63⁰ C při celém a 71⁰ C při mletém mase.

2. Syrovou vepřové a její šťávy skladujte mimo ostatních potravin, zejména těch, které se konzumují v syrovém stavu, například salát.

3. Po manipulaci se syrovým masem si důkladně umyjte ruce.

4. Volte vepřové a jiné masné produkty ze zvířat, která byla chována bez léků. Dá se to dělat tak, že budete kupovat certifikovanou vepřové z organických chovů, z prasat chovaných bez antibiotik či Ractopamínu.

5. Hledejte jasné prohlášení ohledně používání antibiotik. Maso označené štítkem "Bez použití antibiotik" od příslušné státní organizace na kontrolu kvality potravin je spolehlivější než ty bez označení. Nálepky jako "Schválená péče o zvířata" a "Vhodné pro konzumaci člověkem" naznačují obezřetné používání antibiotik při léčbě onemocnění.

6. Dávejte si pozor na zavádějící označení. Nálepka "Přírodní" nijak nesouvisí s používáním antibiotik, ani s podmínkami, v jakých bylo zvíře chované.

A co organická vepřovice z volných chovů?

Ačkoli tato vepřovice bude pro vaši konzumaci očividně mnohem lepší, může být obtížné ji najít a stále představuje jisté zdravotní rizika.

 
Volně pasené prasata jsou velmi náchylné k infekci svalovcem (Trichinella spiralis), známým také jako "prasečí červ". Svalovec je jedním z celosvětově nejrozšířenějších parazitů a přestože se dá procesem tepelné přípravy zabít, člověk musí dodržovat přesné směrnice, aby měl jistotu, že maso je důkladně uvařené či propečené.

Říká se, že vepřovice může být "zdravá", to však záleží výhradně na tom, jak bylo zvíře chované. Většina námi konzumované vepřovice, není veškerá, je ze zvířat chovaných umístit do stání prasat.

Podle dr. Josepha Mercolu:

"To platí pro většinu průmyslově chovaných prasat. Jsem přesvědčen, že existuje dostatek vědeckých důkazů, opravňujících výhrady vůči konzumaci vepřovice či její výslovný zákaz v mnoha kulturách.

Téměř všechny prasata pocházejí z velkochovů. Tyto nelidské prostředí jsou obvykle líhně toxických patogenů.

Tato zvířata tráví svůj krátký, mizerný život na betonu a ocelových roštech. Do krmiva jim hojně přidávají antibiotika, čímž se masivní plýtvání nimi stává ještě toxičtější.

Z tohoto důvodu dokážete smrad velkochovů s prasaty ucítit ještě dříve, než je uvidíte. Při chovu, jaký má například Joel Salatín, prasata ani neucítíte, tato prasata jsou chována humánní a organicky, v symbióze zvířete a půdy.

Chov zvířat ve velkochovech prasat je však dnes bohužel standardem. Vepřovice z velkochovů je pro mnohé z nás jedinou dostupnou volbou.

To je důvod, proč můj výživový plán doporučuje vyhnout se vepřovém pokaždé, když je to možné, pokud nemáte jistotu, že zvířata byla chována jako v uvedeném videu. Připouštím, že příležitostná konzumace vepřového může být v pořádku, ale je to riziko a čím více ho konzumujete, tím s větší pravděpodobností nakonec nějaký druh infekce dostanete. "

Pokud naléhavé obavy o zdraví nestačí ...
Je smutným faktem, že 97% všech prasat se chová ve velkochovech. To znamená, že tato prasata si nikdy nepobehajú po zelené trávě, nenadechne se čerstvého vzduchu, ani se nepohrát na slunci.

 

Jsou natištěné a napěchované v obrovských umístit do stání prasat a krmena stravou, sestávající převážně z léků a antibiotik, aby je udržely při životě a podpořil jejich rychlý růst.

Prasata jsou velmi inteligentní stvoření, bystřejší než většina psů a dokonce i bystřejší, než průměrné vaše tříleté dítě. Prasata umí vytvářet složité sociální sítě a mají také skvělou paměť.

Kdyby dostali prasata prostor, který potřebují, neznečišťovali by místa, na kterých spí a žerou. Ve velkochovech však nemají jinou možnost jak žít ve vlastních výkalech, moči a zvratcích. Z tohoto důvodu mnoho prasat (asi ¼) trpí svrabem, nesmírně svědivou, bolestivou vyrážkou.

Kvůli těmto životním podmínkám jsou také nuceny vdechovat toxické plyny jako je čpavek, uvolňující se z jejich moči a exkrementů. Tento plyn jim dráždí plíce až do té míry, že více než 80% prasat chovaných ve velkochovech, má v době porážky zápal plic.

Seznam hrůz, které jsou tyto tvory ve velkochovech nuceny snášet, nemá konce. To, o čem jsme se zde zmínili, je jen špičkou toho, co se ve skutečnosti odehrává za zavřenými dveřmi.

Co můžeme dělat?


Pokud na konzumaci vepřovice trváte, dělejte tak jen velmi zřídka a pokud je to možné, ujistěte, zda bylo zvíře chované bez použití antibiotik, hormonů a jiných chemických látek, že žilo na pastvině a bylo krmeno zdravou stravou.

Máte právo výběru, proto vybírejte rozumně. Rozhodnutí o tom, co si dáváte na vidličku, děláte každý jeden den!