Pálení žáhy je nepříjemný stav, který trápí mnoho lidí. Často je způsoben nadměrnou produkcí žaludeční kyseliny v nesprávnou dobu nebo v nesprávném množství. To může vést k podráždění a poškození žaludeční sliznice, což způsobuje nepohodlí a bolest.
Existuje mnoho příčin nadměrné tvorby žaludeční kyseliny
Může to být důsledek nepravidelného stravování, konzumace příliš tučných nebo kořeněných jídel, dehydratace nebo překyselení organismu. Stres a psychické napětí také hrají významnou roli, stejně jako některá onemocnění, například srdeční problémy.
Bylinkářka z Bukku, známá svou znalostí přírodních léčiv, doporučuje speciální čajovou směs, která zmírňuje přebytečnou žaludeční kyselinu a poskytuje úlevu od pálení žáhy. Tato směs obsahuje bylinné složky, které jsou známé svými léčivými účinky a byly vyzkoušeny mnoha lidmi, kteří si chválí její účinnost.
Složení čajové směsi:
- 10 dílů třezalky tečkované
- 6 dílů řebříčku
- 6 dílů jitrocele
- 4 díly macešky bílé
- 4 díly kopřivy dvoudomé
(Jedna jednotka představuje stejné množství – například jedna polévková lžíce.)
Hlavní účinky jednotlivých bylin:
- Třezalka tečkovaná: Působí antistresově a podporuje trávení. Je hlavní složkou směsi a je velmi účinná při kyselém refluxu.
- Řebříček: Snižuje záněty, potlačuje nadýmání a uvolňuje křeče. Má antibiotické a hojivé vlastnosti, podporuje chuť k jídlu a trávení.
- Jitrocel: Chrání podrážděné sliznice a působí protizánětlivě.
- Maceška bílá: Silně snižuje tvorbu žaludeční kyseliny.
- Kopřiva dvoudomá: Doporučuje se při katarálních onemocněních žaludku, žaludečních křečích a vředech, včetně střevních vředů.
Příprava čajové směsi:
-
Smíchání bylin:
- Vezměte velkou plastovou nádobu nebo zednickou sklenici (ne kovovou) a přidejte do ní jednotlivé byliny v uvedeném poměru.
- Nádobu naplňte směsí bylin do tří čtvrtin a dobře protřepejte, aby se byliny rovnoměrně promíchaly.
- Nádobu uchovávejte na tmavém místě, ideálně zabalte do hliníkové fólie nebo umístěte do zatemňovacího sáčku.
-
Příprava čaje:
- Povařte jednu polévkovou lžíci směsi ve 2 dl vody.
- Nechte čaj přikrytý 15 minut odstát a poté přefiltrujte.
- Doporučuje se vypít 1-3 šálky čaje denně, nejlépe bez přidání sladidel.
Upozornění:
- Tento čaj by neměly konzumovat těhotné ženy, kojící matky a malé děti.
- Kvůli obsahu třezalky tečkované se nedoporučuje čaj pít v létě, protože může způsobit fotosenzitivitu.
Tento přírodní lék může být účinnou alternativou pro zmírnění příznaků žaludeční kyseliny a pálení žáhy. Pokud však trpíte závažnými nebo přetrvávajícími příznaky, vždy se poraďte se svým lékařem. Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.