Předejděte mrtvici a infarktu: 10 potravin, které zbaví vaše cévy usazenin

0
(0)

Dalibor , 25. 09. 2019

Špatný cholesterol a ucpávání cév usazeninami bývají tichými zabijáky. Zpočátku vedou k vysokému krevnímu tlaku, později mohou vyvolat infarkt či mozkovou mrtvici.

O cévy byste se proto měli zajímat už tehdy, když jste ještě mladí a netrpíte žádnými zdravotními obtížemi. Úplně postačí, když si z následujícího seznamu vyberete jednu nebo dvě potraviny, které máte rádi a alespoň občas je zařadíte do svého jídelníčku. Potřebnou práci už pak vládnou samy.

1) Ovesné vločky

Hlavní složka ovesných vloček, rozpustná vláknina, nedovoluje vzniku cholesterolu v cévách. Tento druh vlákniny se váže na cholesterol a odvádí ho ven z těla. Výzkum ukázal, že pokud sníte jen 1,5 až 2,5 hrníčků vařených ovesných vloček denně, snížíte tím hladinu krevního cholesterolu až o 20 %.

2) Brusinkový džus

Pijte pravidelně 3 sklenice brusinkového džusu za týden. Spolehlivě si tím pročistíte cévy. Tento druh džusu zvyšuje schopnost buněk absorbovat tuk a vyrábět z něj energii namísto toho, aby se usazoval ve vašich cévách.

3) Granátové jablko

Granátová jablka obsahují silné antioxidanty, které vám pomohou předcházet kornatění cév. Zmírňují tak jejich vnitřní poškození a dokonce zvrátí již existující degenerativní změny, které v nich probíhají.

4) Olivový olej

Výzkumy ukázaly, že olivový olej je fantastický prostředek pro předcházení vysoké hladiny cholesterolu v krvi.

Jen zoxidovaný cholesterol se totiž dokáže nalepovat na cévní stěny a tvořit na nich usazeniny. Nejdůležitější součást olivového oleje jsou monosaturované tuky, které se navážou na cholesterol a zabrání mu v oxidaci.

5) Česnek

Česnek se již od nepaměti používá k předcházení a léčbě několika závažných zdravotních komplikací. Zpočátku se používal hlavně na prevenci vysokého krevního tlaku a onemocněním srdce. Dnes se, v rámci preventivní medicíny aplikuje i pro předcházení kornatění cév, které je doprovodným příznakem tvorby cévních usazenin.

6) Rajčata

Korejští výzkumníci zjistili, že některé složky rajčat brání hrubnutí artérií. Jde hlavně o lykopen, který dává rajčatům jejich typické červené zbarvení.

Odhalili také zajímavý fakt a to, že ženy s vysokou hladinou lykopenu v krvi vykazovaly nižší ztuhlost svých cév.

7) Špenát

Špenát má vysoký obsah kyseliny listové a draslíku, které zabraňují vzniku vysokého krevního tlaku. Tyto látky také uvolňují cévy způsobem, který znemožňuje ukládání  cholesterolu v cévách, čímž účinně předcházejí riziku infarktu a mozkové mrtvice.

Lutein, další složka špenátu, účinně brání vzniku makulární degenerace, která je hlavní příčinou zhoršování a ztráty zraku u starších lidí.

8) Kiwi a ananasový meloun (kantalopa)

Své arterie můžete dobře pročistit i pomocí konzumace jedné sklenice ananasového melounu nebo jednoho kiwi denně. Za tento účinek vděčí vysokému obsahu antioxidantů a své schopnosti snižovat úroveň špatného LDL cholesterolu v krvi. Brání tak nejen oxidaci cholesterolu, ale i jeho dalšímu šíření v cévách.

9) Hrozny

Flavonoidy, resveratrol a quercetin, nacházející se v hroznech, jsou jedny z jeho nejcennějších složek. Znemožňují oxidaci špatného cholesterolu odpovědného za tvorbu cévních usazenin. Kromě toho výrazně snižují riziko vzniku krevních sraženin (trombózy), které mohou vést k vážným zdravotním komplikacím oběhového systému.

10) Ryby

Southamptonská univerzita provedla studii, která zkoumala vliv konzumace ryb na prevenci ucpávání cév. Zjištění ukázala, že ryby jako losos nebo tuňák, bohaté na omega-3 mastné kyseliny, účinně zabraňují tvorbě a hromadění usazenin v cévách. Tyto omega-3 kyseliny jsou extrémně silné na prevenci oxidace špatného cholesterolu a vznik krevních sraženin. Doporučuje se konzumovat divoce žijící ryby, které na rozdíl od uměle chovaných mají vyšší podíl omega-3 kyselin a nižší obsah škodlivých látek.