Obsah článku
Většina lidí se stále domnívá, že cholesterol vzniká konzumací vajec, jater nebo slaniny. Odborník na výživu doktor Predrag Nenadić však tvrdí pravý opak. Podle něj jsou skutečnými viníky vysokého cholesterolu škodlivé cukry a průmyslově zpracované sacharidy, které nepozorovaně ničí játra a přispívají k ukládání tuku.
Kdo je doktor Predrag Nenadić?
Dr. Nenadić je renomovaný odborník na výživu s mezinárodním vzděláním. V minulosti vedl Jihoslovanskou asociaci odborníků na výživu a publikoval několik odborných knih o zdravém stravování. Věnuje se především prevenci civilizačních onemocnění.
Skutečný původ cholesterolu
Podle doktora Nenadiće nevzniká vysoký cholesterol ze živočišných tuků, jak se běžně tvrdí. Hlavní příčinou je nadměrná konzumace cukrů – hlavně ve formě slazených nápojů, pečiva a fast foodu. Tyto cukry zatěžují játra, která přeměňují přebytečný cukr na tuk. Ten se pak ukládá v jaterních buňkách a způsobuje tzv. nealkoholové ztukovatění jater (NAFLD).
Co je cholesterol a proč není vždy špatný?
Cholesterol je tuková látka nezbytná pro tvorbu hormonů, vitamínu D a žlučových kyselin. V malém množství je pro tělo důležitý, ale jeho nadbytek může být škodlivý – zejména pokud se zvýší hladina LDL („špatného“) cholesterolu. Moderní výzkumy však ukazují, že to není vajíčko, kdo zvyšuje hladinu cholesterolu, ale právě škodlivé cukry a rafinované sacharidy.
Co dělat pro zdravá játra a vyrovnaný cholesterol?
- Pít dostatek vody – játra potřebují hydrataci k detoxikaci.
- Konzumovat hořké byliny – žihlavový čaj, pampeliškový kořen či lopuch.
- Omezit umělé cukry – vyhýbejte se fruktózovým sirupům a slazeným nápojům.
- Zařadit zdravé tuky – olivový olej, avokádo, ořechy a tučné ryby.
Jak vypadá zdravý jídelníček podle doktora Nenadiće?
- Vajíčka – kvalitní zdroj bílkovin a cholinu.
- Maso a ryby – přirozený zdroj bílkovin bez přidaného cukru.
- Zelenina a vláknina – podporují očistu organismu.
- Pravidelný pohyb – snižuje LDL cholesterol a podporuje srdce.
Na co si dát pozor?
Podle odborníka jsou zvláště nebezpečné průmyslové ovocné šťávy, které obsahují glukózovo-fruktózový sirup. Tyto látky narušují funkci jater a zvyšují hladinu triglyceridů.
„Fruktóza z jablka je jiná než fruktóza z láhve limonády,“ upozorňuje doktor Nenadić.
Shrnutí
Pokud se snažíte snížit cholesterol, nesoustřeďte se pouze na omezení vajec nebo tučných potravin. Mnohem větší hrozbou jsou škodlivé cukry, které oslabují játra a vedou k jejich ztučnění. Vyvážená strava, zdravé tuky a omezení cukru jsou cestou ke zdravému srdci a dlouhověkosti.