Obsah článku
Pampeliška lékařská, známá také jako smetánka lékařská (Taraxacum officinale), je v našich končinách často považována za obyčejný plevel. Ve skutečnosti však patří mezi nejúčinnější léčivé byliny, které příroda nabízí. Tato „superpotravina“ je doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami a přitom je dostupná téměř na každé louce, zahradě či u cesty.
Výživové bohatství pampelišky
Listy pampelišky obsahují široké spektrum cenných látek: vitamíny A, C, D, skupiny B, inulin, aminokyseliny a minerály jako draslík, vápník, železo, měď, mangan, zinek či fosfor. Tento výjimečný obsah z ní činí skvělý prostředek pro přírodní léčbu i každodenní posílení organismu.
Recept: zdravý jarní salát z pampelišky
- hrst čerstvých pampeliškových listů
- cherry rajčata, okurka, paprika
- panenský olivový olej, citronová šťáva, špetka soli
- slunečnicová nebo sezamová semínka, případně ořechy
Listy omyjte, smíchejte se zeleninou, zakápněte dresinkem a posypte semínky – jednoduchý a účinný detoxikující salát.
Léčivé účinky pampelišky
- Podpora jater a žlučníku
- Čištění krve a lymfatického systému
- Snížení hladiny cukru a cholesterolu v krvi
- Působení proti zácpě a zánětům močových cest
- Podpora trávení a funkce slinivky
Kdy pampelišku sbírat?
Nejvhodnější je sbírat mladé listy na jaře. Vybírejte čistá stanoviště mimo dosah silnic a zemědělských postřiků.
Závěr
Pampeliška lékařská je poklad, který máme doslova na dosah ruky. Může pomoci s trávením, očistou jater, snížením cholesterolu i při potížích s kůží. Využijte její sílu – stačí málo a tělo vám poděkuje.