Obsah článku
Tyto dvě varianty vánočních kuliček jsou ideální volbou na sváteční stůl. Nepotřebují pečení, jsou rychlé, efektní a přitom chutnají jako poctivý vánoční dezert. Zerbo kuličky připomínají klasický koláč s meruňkovým džemem a ořechy, zatímco makové kuličky s marcipánem mají jemnou vůni a sváteční nádech.
Celková doba přípravy: 30 minut • Počet porcí: cca 30 kuliček (15 zerbo + 15 makových)
Zerbo kuličky
Ingredience
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 200 g mletých sušenek
- 2 lžíce moučkového cukru
- 5–6 lžic meruňkového džemu
- 200 g hořké čokolády
- 1 lžíce oleje
- nasekané vlašské ořechy na ozdobu
Postup
- V míse smíchejte mleté ořechy, rozmixované sušenky a moučkový cukr.
- Přidejte meruňkový džem a vypracujte tvárnou hmotu.
- Z hmoty vytvarujte malé kuličky.
- Hořkou čokoládu rozpusťte s olejem ve vodní lázni a kuličky v ní obalte.
- Nechte ztuhnout na pečicím papíru a ozdobte nasekanými ořechy.
Makové kuličky s marcipánem
Ingredience
- 200 g mletého máku
- 200 g mletých sušenek
- 200 ml vody
- 6 lžic cukru
- 2 lžíce ovocného džemu (např. třešňového)
- nastrouhaná citronová kůra
- marcipánová pasta
- 200 g bílé čokolády
- 1 lžíce oleje
- mák na posypání
Postup
- Vodu s cukrem zahřejte, přidejte mák, mleté sušenky, džem a citronovou kůru a míchejte do vzniku husté směsi.
- Z marcipánu připravte malé kousky jako náplň.
- Z makové hmoty tvarujte kuličky a do středu vložte kousek marcipánu.
- Bílou čokoládu rozpusťte s olejem a kuličky v ní obalte.
- Nechte ztuhnout na pečicím papíru, případně posypte mákem.
Závěr
Nepečené vánoční kuličky patří mezi sváteční klasiku, která nezklame. Jsou skladné, efektní a ideální i jako jedlý dárek. V chladu vydrží několik dní a chuť se ještě více rozleží. Skvělé řešení, když potřebujete cukroví na poslední chvíli a chcete rychlou, ale luxusní sladkost.



