Nepečené vánoční kuličky: „Zerbo“ i makové s marcipánem

0
(0)

Jan , 05. 11. 2025

Obsah článku

Tyto dvě varianty vánočních kuliček jsou ideální volbou na sváteční stůl. Nepotřebují pečení, jsou rychlé, efektní a přitom chutnají jako poctivý vánoční dezert. Zerbo kuličky připomínají klasický koláč s meruňkovým džemem a ořechy, zatímco makové kuličky s marcipánem mají jemnou vůni a sváteční nádech.

Celková doba přípravy: 30 minut • Počet porcí: cca 30 kuliček (15 zerbo + 15 makových)

Zerbo kuličky

Ingredience

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g mletých sušenek
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 5–6 lžic meruňkového džemu
  • 200 g hořké čokolády
  • 1 lžíce oleje
  • nasekané vlašské ořechy na ozdobu

Postup

  1. V míse smíchejte mleté ořechy, rozmixované sušenky a moučkový cukr.
  2. Přidejte meruňkový džem a vypracujte tvárnou hmotu.
  3. Z hmoty vytvarujte malé kuličky.
  4. Hořkou čokoládu rozpusťte s olejem ve vodní lázni a kuličky v ní obalte.
  5. Nechte ztuhnout na pečicím papíru a ozdobte nasekanými ořechy.

Makové kuličky s marcipánem

Ingredience

  • 200 g mletého máku
  • 200 g mletých sušenek
  • 200 ml vody
  • 6 lžic cukru
  • 2 lžíce ovocného džemu (např. třešňového)
  • nastrouhaná citronová kůra
  • marcipánová pasta
  • 200 g bílé čokolády
  • 1 lžíce oleje
  • mák na posypání

Postup

  1. Vodu s cukrem zahřejte, přidejte mák, mleté sušenky, džem a citronovou kůru a míchejte do vzniku husté směsi.
  2. Z marcipánu připravte malé kousky jako náplň.
  3. Z makové hmoty tvarujte kuličky a do středu vložte kousek marcipánu.
  4. Bílou čokoládu rozpusťte s olejem a kuličky v ní obalte.
  5. Nechte ztuhnout na pečicím papíru, případně posypte mákem.

Závěr

Nepečené vánoční kuličky patří mezi sváteční klasiku, která nezklame. Jsou skladné, efektní a ideální i jako jedlý dárek. V chladu vydrží několik dní a chuť se ještě více rozleží. Skvělé řešení, když potřebujete cukroví na poslední chvíli a chcete rychlou, ale luxusní sladkost.