Vynikající nakládaný salát: Udělejte si voňavé a chutné zásoby na zimu!

0
(0)

Dalibor , 04. 06. 2020

Tato kombinace chutné zeleniny vám poskytne bohatou dávku vitamínů těsně po přípravě, ale díky následujícímu postupu si jej můžete klidně odložit i na zimu. Uchová si vynikající chuť, i vůni!

Vitamínová bomba

Potřebujeme:

  • 2 kg rajčat
  • 1,5 kg okurek
  • 500 g červené papriky
  • 500 g zelené papriky
  • 1 kg cibule
  • kopr, petržel podle chuti
  • červená mletá paprika podle chuti
  • sůl, celý pepř podle chuti
  • 150 ml oleje
  • 1 PL 7 - 9% octa

Postup:

1. Jako první si veškerou zeleninu omyjte.

2. Rajčata překrojte na polovinu a pak nakrájejte na tenké plátky.

3. Cibuli nakrájejte na kolečka, vložte do misky, osolte a oddělte jednotlivé kroužky.

4. Zelené i červené papriky si očistěte a nakrájejte na kolečka.

5. Okurky nakrájejte na kolečka a konce odřízněte. Pokud chcete, můžete je částečně oloupat tak, aby získali proužkovaný vzhled - proužek slupky, proužek buničiny.

6. Vložte veškerou připraven zeleninu do hluboké misky.

7. Nakrájejte si kopr a petržel. Přidejte jej do misky k ostatní zelenině.

8. Míchejte salát tak, aby se zelenina nerozpadla. Během tohoto procesu přidejte slunečnicový olej.

9. Nechte salát odpočívat 20 minut, aby zelenina pustila šťávu. Potom ho ochutnejte a podle potřeby přidejte více soli.

10. Na spodek sterilizovaných sklenic vložte pár kuliček pepře, navrstvěte salát a když jsou sklenice plné, rovnoměrně do nich nalijte šťávu.

11. Pokud chcete, můžete do každé nádoby přidat kousek feferonky. Sklenice zakryjte sterilovanými víčky, ale úplně je neuzavře.

12. Do hrnce nalijte trochu vody, vložte do něj síto a sklenice dejte na síto. Hrnec přikryjte pokličkou.

13. Vařte na mírném ohni 40 minut od chvíle, kdy voda začne vřít.

14. Poté přidejte do každé sklenice lžíci octa.

15. Pevně ​​sklenice uzavřete a otočte jejich naopak. Nechte úplně vychladnout.

16. Skladujte na chladném tmavém místě a vychutnejte si tento salat i mimo sezonu. Přejeme dobrou chuť!