Linecké a šlehačkové cukroví: klasika, která nesmí chybět na žádném vánočním stole

0
(0)

Jan , 20. 11. 2025

Obsah článku

Linecké a šlehačkové cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního pečiva. Křehké, jemné, voňavé a tradiční – přesně takové, jaké si pamatujeme z dětských Vánoc. Linecké je máslové a krásně měkké, šlehačkové zase nadýchané a hotové raz dva. Připravte si oba druhy podle těchto osvědčených receptů.

Linecké cukroví – křehké a ihned měkké

Linecké cukroví patří mezi největší klasiku. Jemné těsto, citronová vůně a spojení s kvalitním džemem vytváří dokonalou kombinaci, která nechybí v žádné vánoční dóze.

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g studeného másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 balíček vanilkového cukru (volitelně)
  • meruňkový nebo rybízový džem na slepování
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  1. Příprava těsta: Mouku a cukr prosejte, přidejte máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Rychle zpracujte hladké těsto.
  2. Chlazení: Zabalte do fólie a dejte alespoň na 1 hodinu odležet do lednice (ideálně přes noc).
  3. Tvarování: Vyválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte tvary. Polovině vykrojte otvor uprostřed.
  4. Pečení: Pečte při 160 °C 8–10 minut do lehkého zezlátnutí.
  5. Slepování: Studené cukroví slepujte džemem a nakonec posypejte moučkovým cukrem.

Šlehačkové cukroví – rychlé a nadýchané

Šlehačkové cukroví je ideální, pokud chcete upéct něco jednoduchého, jemného a krásně křehkého. Díky smetaně má téměř listovou strukturu.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 120 g studeného másla
  • 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • moučkový cukr na obalení

Postup:

  1. Těsto: Mouku a máslo spojte prsty v drobenku. Přidejte smetanu a vypracujte hladké těsto.
  2. Chlazení: Zabalte a nechte v lednici min. 1–2 hodiny, ideálně přes noc.
  3. Tvarování: Tvořte rohlíčky, tyčinky nebo malé tvary.
  4. Pečení: Pečte při 180 °C asi 10–12 minut do lehkého zlatavého odstínu.
  5. Dokončení: Ještě teplé obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru.

Tipy pro nejlepší vánoční cukroví

  • Nechte cukroví rozležet alespoň 2–3 dny – chutná mnohem lépe.
  • Používejte kvalitní máslo, na chuti je to znát.
  • Experimentujte s různými džemy nebo citronovým krémem.
  • Skladujte v chladu a v uzavřené dóze.