Obsah článku
Linecké a šlehačkové cukroví patří mezi nejoblíbenější druhy vánočního pečiva. Křehké, jemné, voňavé a tradiční – přesně takové, jaké si pamatujeme z dětských Vánoc. Linecké je máslové a krásně měkké, šlehačkové zase nadýchané a hotové raz dva. Připravte si oba druhy podle těchto osvědčených receptů.
Linecké cukroví – křehké a ihned měkké
Linecké cukroví patří mezi největší klasiku. Jemné těsto, citronová vůně a spojení s kvalitním džemem vytváří dokonalou kombinaci, která nechybí v žádné vánoční dóze.
Ingredience:
- 300 g hladké mouky
- 200 g studeného másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- kůra z 1/2 citronu
- 1 balíček vanilkového cukru (volitelně)
- meruňkový nebo rybízový džem na slepování
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Příprava těsta: Mouku a cukr prosejte, přidejte máslo, žloutky, citronovou kůru a vanilkový cukr. Rychle zpracujte hladké těsto.
- Chlazení: Zabalte do fólie a dejte alespoň na 1 hodinu odležet do lednice (ideálně přes noc).
- Tvarování: Vyválejte na plát silný 3 mm a vykrajujte tvary. Polovině vykrojte otvor uprostřed.
- Pečení: Pečte při 160 °C 8–10 minut do lehkého zezlátnutí.
- Slepování: Studené cukroví slepujte džemem a nakonec posypejte moučkovým cukrem.
Šlehačkové cukroví – rychlé a nadýchané
Šlehačkové cukroví je ideální, pokud chcete upéct něco jednoduchého, jemného a krásně křehkého. Díky smetaně má téměř listovou strukturu.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 120 g studeného másla
- 100 ml smetany ke šlehání (33 %)
- moučkový cukr na obalení
Postup:
- Těsto: Mouku a máslo spojte prsty v drobenku. Přidejte smetanu a vypracujte hladké těsto.
- Chlazení: Zabalte a nechte v lednici min. 1–2 hodiny, ideálně přes noc.
- Tvarování: Tvořte rohlíčky, tyčinky nebo malé tvary.
- Pečení: Pečte při 180 °C asi 10–12 minut do lehkého zlatavého odstínu.
- Dokončení: Ještě teplé obalte v moučkovém nebo vanilkovém cukru.
Tipy pro nejlepší vánoční cukroví
- Nechte cukroví rozležet alespoň 2–3 dny – chutná mnohem lépe.
- Používejte kvalitní máslo, na chuti je to znát.
- Experimentujte s různými džemy nebo citronovým krémem.
- Skladujte v chladu a v uzavřené dóze.



