Krémy do dortů a zákusků: recepty na máslový, mascarpone, bílkový i čokoládový krém

0
(0)

Jan , 22. 09. 2025

Obsah článku

Správný krém do dortu nebo zákusku je tím, co povýší váš dezert z obyčejného na výjimečný. Ať už jde o narozeninový dort, svatební sladkost nebo nedělní zákusek, právě krém rozhoduje o tom, jak bude výsledná chuť působit. Existuje nepřeberné množství receptů a kombinací, proto vám přinášíme podrobný přehled těch nejoblíbenějších, které se osvědčily v domácí i profesionální cukrařině.

Proč je výběr správného krému tak důležitý

Plnění dortů není jen o estetice, ale i o funkčnosti. Krém musí vydržet požadovaný tvar, propojit chutě korpusu s dalšími ingrediencemi a zároveň být příjemný na jazyku. Příliš hutný krém může působit těžce, příliš řídký zase způsobí, že dort nebude držet pohromadě. Správná volba tedy zajistí dokonalý vzhled i chuť.

Nejoblíbenější druhy krémů

Pojďme si představit krémy, které se používají nejčastěji a které patří mezi stálice české i světové cukrařiny:

  • Mascarpone krém – jemný, hladký a lehce sladký. Skvělý pro ovocné dorty i tiramisu. Snadno se kombinuje s čokoládou, kávou nebo ovocem.
  • Máslový krém – klasika, která je stabilní a hodí se pro zdobení. Dá se ochutit kakaem, kávou nebo rumem.
  • Smetanový krém – nadýchaný a lehký, ideální pro ty, kteří hledají svěží alternativu.
  • Tvarohový krém – osvěžující a méně sladký, vhodný do ovocných zákusků, cheesecaků nebo lehkých dortů.
  • Čokoládový krém – bohatý a intenzivní, pro milovníky výrazných chutí.

Recepty na krémy krok za krokem

1. Mascarpone krém s bílou čokoládou

Ingredience: 250 g mascarpone, 200 ml smetany na šlehání, 100 g bílé čokolády, vanilkový cukr.

Postup: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Vyšlehejte smetanu se lžící vanilkového cukru, přidejte mascarpone a nakonec zlehka vmíchejte čokoládu. Vznikne jemný a hladký krém.

2. Tradiční máslový krém

Ingredience: 250 g změklého másla, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, pár kapek vanilkového extraktu.

Postup: Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte mléko a vanilku. Tento krém je skvělý pro zdobení i vrstvení dortů.

3. Smetanový čokoládový krém

Ingredience: 200 g kvalitní hořké čokolády, 250 ml smetany na šlehání.

Postup: Čokoládu rozpusťte a smíchejte s ohřátou smetanou. Nechte vychladit a poté vyšlehejte do nadýchaného krému.

4. Tvarohový krém s ovocem

Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru, ovoce dle chuti.

Postup: Ušlehejte smetanu, přidejte tvaroh a cukr. Nakonec vmíchejte kousky čerstvého ovoce.

5. Pařížský krém

Ingredience: 200 ml smetany, 150 g čokolády, 50 g kakaa.

Postup: Zahřejte smetanu, vmíchejte čokoládu a kakao. Nechte vychladit a poté vyšlehejte. Výsledkem je intenzivní a pevný čokoládový krém.

Tipy pro dokonalé plnění dortů

  • Vždy pracujte s dobře vychlazenými ingrediencemi.
  • Nechte krém dostatečně ztuhnout, než ho nanesete na korpus.
  • Pokud chcete stabilnější krém, můžete použít želatinu nebo ztužovač.
  • Kombinujte více druhů krémů v jednom dortu – například mascarpone s ovocným nebo čokoládovým.

Časté chyby při přípravě krémů

Mnoho lidí se potýká s tím, že krém je příliš řídký nebo naopak příliš hutný. Pokud se vám krém srazí, zkuste ho krátce zahřát a znovu vyšlehat. Pokud je příliš řídký, přidejte trochu mascarpone, tvarohu nebo želatinu.

Závěr

Výběr správného krému je klíčem k dokonalému dortu. Ať už dáváte přednost mascarpone krému, tvarohovému krému, máslovému krému nebo lehkým smetanovým variantám, vždy myslete na chuťovou kombinaci a stabilitu. Experimentujte, zkoušejte nové recepty a objevujte kombinace, které vaše dorty a zákusky povýší na mistrovské dílo.