Kdo by neměl rád těstoviny? Italské těstoviny nejsou oblíbené jen v domovské zemi, ale i po celém světě. Těstoviny milujeme jako přísadu v polévce, v salátech, nebo si je rovnou dáme jako hlavní jídlo či večeři. Ale opravdu jejich umíme připravit správně?
Jak správně vařit těstoviny?
Existuje přibližně 700 druhů těstovin, přičemž každé se připravují speciálním způsobem. Pokud chcete docílit tu správnou chuť, měli byste dbát na jejich správnou přípravu. V první řadě si ověřte, zda kupujete kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice a zadruhé dodržujte postup přípravy podle pravidel. Jaké jsou to?
Příprava těstovin
Do velkého hrnce přidáme vodu a sůl, následně přivedeme vodu do varu a přidáme těstoviny. Všechny by měly být pod vodou, což je však problém u špaget, proto je můžeme prolomit v pol. Pokud je však chceme v celosti, namočme půlku do vody a asi po půl minutě stlačíme všechny vidličkou do vody.
Následně přidáme lžičku oleje a mícháme je pravidelně prvních 15 vteřin jako jejich začneme vařit. Tímto způsobem předejdeme jejich slepení. Vaříme je na mírně středním stupni a bez pokličky. Po odstavení těstovin z varu jejich přecedíme přes sítko do druhého hrnce. Pokud se zdají málo slané, můžeme je ještě posolit do půl minuty od scezeným.
Ideální těstoviny by měly být pružné. Pokud je však chceme mírně křupavé, vaříme je o 2 minuty méně než je uvedeno na obalu.
Příprava těstovin v mikrovlnné troubě
V dnešní době můžeme snadno připravit těstoviny například iv takové mikrovlnné troubě. Malý hrnec s vodou vložíme do mikrovlnné trouby a zapneme na 5 minut na maximum. Následně přidáme těstoviny, špetku soli, lžičku oleje a vložíme na 8 minut zas do mikrovlnky. Během těchto minut však každé 2 minuty těstoviny promícháme, což nám tedy zvýší přípravu těstovin zhruba na 12 minut. Ať se líbí, těstoviny jsou hotové!
Pravidla mytí těstovin po vaření
Po vaření mají těstoviny na povrchu výraznou vrstvu škrobu. Pokud je omyjeme, smyjeme i škrob a těstoviny i rychle vychladnou. Čili pokud je chceme přidat do salátu nebo jejich chceme smíchat s omáčkou, která ještě není připravena, měli bychom je opláchnout ve vodě. Pokud je ale chceme jako hlavní jídlo a hned je smíchat s omáčkou, měli bychom je po vaření mýt.
Omáčka na těstoviny
Povětšinou přidáváme hotovou omáčku do těstovin, pro lepší chuť. Zkusme však tentokrát zvolit jiný postup a udělat to naopak. Těstoviny přidejme do omáčky a následně varme za stálého míchání 1 minutu. Pro delikátnější chuť přidejme ještě kousek másla.
Tak, jak jsme na začátku zmínili, existuje mnoho druhů těstovin, proto je třeba přihlédnout k tomu, z jaké mouky jsou. Například špagety by měly být z jemnější a jiné druhy těstovin zas z hrubší mouky. Dokonce si můžete vybrat i těstoviny z pohankové, žitné, špaldové či z různé jiné mouky. Stojí sice více, ale určitě bychom je měli vyzkoušet. Například i podle těchto ověřených postupů, co říkáte?