Téměř v každé kuchyni se najde větší nebo menší kousek alobalové fólie. Používáme ji v domácnosti na desítky způsobů: od vaření a skladování potravin, až po ostření nůžek a léčbě nemocí.
Říká se, že pokud budete připravovat jídlo ve fólii, bude šťavnaté, měkké a jemné, zatímco samotný pokrm si uchová všechny své užitečné vlastnosti. Rozeberme si tedy podrobněji pojem “užitečné vlastnosti”.
Alobal
Tenká kovová fólie, která obsahuje 92-99% čistého hliníku. V dokumentech světové zdravotnické organizace se hliník klasifikuje jako látka, která nepředstavuje nebezpečí.
Ačkoli není kancerogenní, jako rtuť, kadmium a olovo, může se hromadit v těle, čímž způsobí množství vážných onemocnění. Spory týkající se bezpečnosti hliníku pokračují již desetiletí, ale nedávné studie nutí vědce, aby začaly být na poplach.
Ukazuje se, že i malé množství hliníku může překonat hemato-encefalickou bariéru a hromadit se v tkáních mozku, kostí a vnitřních orgánů, což je příčinou mnoha onemocnění. Nejčastěji z tohoto důvodu vznikají onkologická onemocnění. U většiny žen s maligními nádory prsu se totiž ložiska tohoto kovu nacházejí v lymfatických uzlinách, blízko prsu.
Zjistilo se, že hliník nepříznivě ovlivňuje metabolismus, funkci nervového systému, rozmnožování a růst buněk. V některých studiích je hliník spojen s poškozením mozku, charakteristickým pro Alzheimerovu chorobu (ve vlasech pacientů je vysoký obsah hliníku).
Jednorázový hliníkový nádobí se vyrábělO ve velkých množstvích, protože jeho náklady v průmyslovém měřítku nebyly vysoké. Když vědci prokázali negativní vliv hliníku na lidské tělo, mnohé země světa odmítly vyrábět takové nádobí. Bohužel, na některých místech se stále setkáváme s hliníkovým příborem či miskami nebo hrnci.
Odborníci, kteří se věnují testování a certifikaci kuchyňského nádobí, včetně hliníku, ho doporučují používat jen na uvaření vody – všechny ostatní látky při vysoké teplotě vyvolávají v hliníkovém nádobí aktivní reakci.
Problém užívání hliníkových nádobí je částečně vyřešen speciálním zpracováním. Výrobci zpracovávají hliník takovým způsobem, že při kontaktu s potravinami, s ním nevznikají žádné chemické reakce. Pro tento účel se veškeré nádobí, počínaje lžícemi a konče pánvemi, postříká a zabrání se tak možné oxidaci.
Příprava potravin v hliníkové fólii
Hliníková fólie je jednorázová a před použitím na ni nedokážeme nanést ochrannou vrstvu. Jídlo vařené ve fólii může obsahovat šestkrát vyšší denní dávku, jak je stanoveno Světovou zdravotnickou organizací.
Obzvláště negativní následky vznikají při kontaktu fólie s horkými jídly – pečení.
V tomto případě je lepší použít papír na pečení. Možná to není úplně nejpohodlnější řešení, ale za to je mnohem bezpečnější. Pokud se ale nevíte alobalu vzdát, před použitím ho raději zabalte do papíru na pečení.
Samozřejmě, je nemožné zcela odstranit hliník ze stravy, ale je ve vašich silách, abyste snížili vliv této látky na minimum.
Je proto třeba dodržovat několik pravidel:
- Nekupujte si výrobky v hliníkovém balení (konzervy, hotová jídla v hliníkových nádobách, mléčné výrobky a jiné pokrmy zabalené pomocí hliníkové fólie z vnitřní strany.
- Nepoužívejte kuchyňské nádoby a příbory vyrobené z hliníku.
- A co je nejdůležitější – nevařte v ní a nepoužívejte ji na uskladňování jídla.