Jak správně pít kávu, abychom si neškodily na zdraví?

0
(0)

Jan , 21. 05. 2024

Pravidelné pití kávy pomáhá odvrátit řadu onemocnění včetně cukrovky 2. typu, Parkinsonovy choroby, ale i rakoviny tlustého střeva a prsu. Pokud chcete maximalizovat výhody pití kávy, máme pro vás několik zaručených tipů, díky kterým budete mít svůj ranní rituál ještě raději.

1) Nejdříve vypijte sklenici vody

Kofein je takzvané diuretikum. To znamená, že naše tělo dehydratuje, čili odvodňuje. Máme pro vás proto radu: jakmile se probudíte, běžte do kuchyně a dejte si skleničku vody. Zapamatujte si, že ke každé kávě, kterou si během dne dáte, byste měli vypít alespoň deci vody. Tak vám to také naservírují v dobrých kavárnách.

Platí přitom, že někteří lidé, kteří pijí hodně kávy během dne, žádné pocity dehydratace, ale často ani povzbuzení už příliš nevnímají. Pokud ale někdo pije kávu spíše výjimečně a není na ni zvyklý, bude na něj mít výraznější efekt, i když vypije jen jednu, s jiným člověkem ale nic neudělají ani čtyři kávy denně.

2) Přidejte si do ní máslo

Chcete mléko? STOP! Mnoho lidí po kávě s cukrem a mlékem nedostane dostatek energie a spíše upadá. Důvod? Špatný management cukru v krvi. Nejlepší efekt na povzbuzení podle klinických studií dosahuje káva s pravým poctivým máslem a případně můžete přidat i kokosový olej. Tak dostanete skutečnou energetickou bombu. Navíc tato kombinace nastartuje lepší spalování tuků. To je pro tělo mnohem zdraví, pokud si dáte jen kávovinový nápoj plný cukru.

3) S cukrem to nepřehánějte

U cukru ještě chvilku zůstaneme. Americká kardiologická asociace totiž doporučuje denně konzumovat maximálně šest lžiček cukru. Pozor na to, čím cukr nabíráte. Bylo by dobré ho do kávy přidávat skutečně čajovou lžičkou. Stále tak budete mít přehled o tom, kolik cukru sníte. Pokud si do šálku dáváte předem slazené mléko a smetanu, cukr už vynechejte.