Jak nahradit papír na pečení?

0
(0)

Tomáš , 06. 12. 2018

Při přípravě chutných koláčů nebo pečiva používáme pečící papír jaksi automaticky. Vhodný je i na pečení rybích prstů, dokonce i masa nebo skvělých zeleninových lupínků. Využít ho můžete různě, což ale v případě, že použijete poslední kousek, ale před vámi je ještě pečení dalších dobrot? Pečící papír se dá v kuchyni prostě nahradit. Následující tipy vám prozradí, jak si s takovou situací hravě poradit a co všechno můžete při pečení využít.

Pečící papír dnes není ničím výjimečným a jistě se najde v každé domácnosti. Využijete ho při vánočním pečení perníků, ale i při pečení chutné a nadýchané piškoty. Pokud si chcete dopřát rybí prsty, hranolky nebo chutné karbanátky, ale už samotné jídlo má podle vás dost kalorií, vyhněte se smažení na oleji právě díky papíru na pečení, na kterém si připravíte zdravější variantu těchto jídel. V případě, že se vám papír minul, nemusíte věšet hlavu a můžete jej skvěle nahradit. Následující tipy vám prozradí jak na to.

Tuk a mouka

Naše babičky nepotřebovaly žádné papíry na pečení a přece si dokázali poradit s přípravou jakýchkoli dobrot. Stará a osvědčená klasika, na kterou vám stačí jakýkoliv tuk. Využít můžete máslo, ale i margarín, podstatné je, aby se na danou surovinu dala přilepit mouka. Po vymazání plechu (kostkou másla nebo štětcem na nanášení tuku) stačí plech vysypat moukou a třesením a pohybem mouku dostat na všechna místa (i na okraje, aby se nepřipálily). Pokud pečete například bábovku, klidně můžete zkusit i olivový olej, který posypete strouhankou.

Oboustranné fólie na pečení

V principu jde o podobné zboží jako silikonová podložka, ale je její modernější náhradou. V tomto případě není využit silikon, ale ohnivzdorná tkanina s povlakem, díky čemuž nemusíte používat žádný tuk. Je vhodná na pečení, využijete ji i v mikrovlnné troubě a mýt ji můžete iv myčce nádobí.

Sprej na pečení a vaření

Jaké by to bylo 21. století, pokud bychom na všechno neměli zlepšováky? V podstatě stejný způsob, jako v předchozím případě, ale od návodů babiček jsme se přesunuli do současnosti. Zejména v cukrárnách a restauracích, kde mají množství objednávek musí jít pečení od ruky. Jelikož není čas na “piplanie” se s tukem a moukou, stačí využít sprej na pečení. Ten už dnes seženete téměř v každém obchodě a víte si vybrat z různých druhů – například rostlinný olej, olivový olej nebo kokosový olej. Sprejem plech jednoduše vystříknout a jde se péct!

Teflonová fólie na pečení

Fólie, která velmi připomíná klasický pečící papír s rozdílem, že ji můžete použít několikrát. Je lehká na údržbu a dnes ji koupíte v kamenných obchodech nebo přes internet. Dostat ji v různých velikostech, přesně podle potřeby.

Silikonová podložka

Silikon je skvělý materiál, který vydrží velmi nízké i velmi vysoké teploty, takže má skutečně široké využití. Zakoupit si můžete celé silikonové formy i obyčejné silikonové podložky, které využijete nejen při pečení, ale můžete na nich i válet a připravovat těsto.

Papírové tašky a balicí papír

Samozřejmě mluvíme o obyčejných papírových taškách, na kterých není žádná potisk, která by při vysoké teplotě uvolňovala chemikálie. Pokud jste si jistý složením a budete péct při nižší teplotě, klidně využijte i balicí papír nebo papírové tašky.

Alobal

Asi nejvyužívanější alternativa při pečení, která má i své nevýhody. Pokud využíváte alobal jen na přikrytí, skvěle uchovává teplotu, proto se připravované maso kvalitně propeče. Někdy však dojde k “připečení” alobalu na pokrmy z masa ale i koláče a jeho odstranění zabere chvíli času.