této rostlině jste již určitě slyšeli, ale ne v souvislosti s léčením, ale ochucováním jídel. Kdysi však byla mezi našimi rodiči a prarodiči velmi populární léčivou bylinkou.
Později se, ale na ni téměř úplně zapomnělo, protože byla nahrazena celou škálou různých farmaceutických přípravků. Dnes se konečně znovu dostává do povědomí a ožívá jako součást herbální medicíny. Mnozí už možná správně tušíte, že mluvíme o křenu.
Empirický výzkum nedávno potvrdil to, co naši dávní předkové už dávno věděli. A to, že při léčbě několika onemocnění je křen stejně účinný jako chemicky syntetizovaná antibiotika. Dokonce je často oproti nim ještě účinnější. Křen je obzvláště oporou hlavně při léčbě ucpaného nosu a zánětu vedlejších nosních dutin, které zprůchodňuje tím, že z nich odstraňuje nahromaděné hleny.
Pomáhá tak i zmírňovat doprovodné projevy nachlazení, chřipky a jiných plicních infekcí. Kromě toho pomáhá i při zánětech močových cest. Jeho další obrovskou výhodou je, že nemá žádné nežádoucí vedlejší účinky. No a konečně, jak již bylo výše zmíněno, je nejen léčivý, ale pro mnohé lidi i chutný, a tak nám nejednou zpříjemňuje naše kulinářské zážitky.
Křen patří do stejné skupiny rostlin, jako je například hořčice, brokolice či zelí. Tyto druhy rostlin mají vysoký obsah glukosinolátů, které ovlivňují metabolismus hormonů a také mají protirakovinné účinky. Jejich konzumace výrazně snižuje například riziko rakoviny prostaty.
Křen obsahuje hořčičný olej a Allylisothiokyanát. Jejich přítomnost mu dává silné antibiotické účinky. Má také vysoký podíl vitamínu C, jehož na 100 gramů obsahuje až 79 mg. Dále obsahuje mnoho důležitých minerálů a jiných zdraví prospěšných látek, jako jsou vápník, draslík, hořčík, fosfor, glutamin, glykosidy, sírany či esenciální oleje. Singrín, velmi potentní glykosid, se také nachází v křenu a napomáhá udržování vody pomocí stimulování krevních kapilár. Omlazuje tím, že zlepšuje krevní oběh v kůži i pod jejím povrchem.
Křen se proto může využívat i při kožních terapiích.
Studie provedená týmem německých výzkumníků v roce 2006 zkoumala účinnost křenu při léčbě zánětu dutin, zánětu průdušek a infekcí močových cest. Účastníci výzkumu byli léčeni buď standardními antibiotiky nebo křenem a lichořeřišnicí (běžná rostlina vyskytující se v našich zahradách, jejíž listy a květy jsou také známé svými léčivými účinky). Výsledek dopadl tak, že léčba uvedenými bylinkami byla minimálně tak efektivní jako standardní antibiotická léčba. Kromě toho, skupina účastníků léčená bylinkami vyžadovala méně podpůrné (symptomatické) léčby a zároveň jejich terapie ve srovnání s běžnými léčivy byla považována za bezpečnější.
Další studie zjistila, že čas rekonvalescence byl u křenu o 40% kratší než u antibiotik. Také byla menší šance vzniku projevů infekce, na které se nejvíce stěžují uživatelé léků na odhlenění. Ty totiž jen potlačí symptomy, ale zhorší základní příčiny onemocnění. Křen funguje jako mírné přírodní antibiotikum. Pomáhá vašemu tělu zbavovat se hlenů, které se v případě ucpání stávají líhní pro bakterie. Ty pak mohou být příčinou vážných infekcí. Křen ředí hleny, které se pak snadněji ať už vysmrkají z nosu nebo vykašlou z hrdla.
Zpočátku se produkce hlenů může zvýšit. Jde však o dobré znamení, protože to signalizuje, že se tělo čistí. Měli byste být proto jeden až dva dny trpěliví a až potom začít slavit vaši výhru nad onemocněním. Doporučuje se začít užívat křen, jakmile začnete pociťovat příznaky nachlazení nebo zánětu dutin. Při zánětu dutin je dobré použít i další efektivní přírodní terapie, které zkombinujete s křenem. Kombinací více metod můžete výrazně zkrátit dobu léčby, uvolnit ucpaný noc a zmírnit další doprovodné příznaky onemocnění.
Jak již bylo zmíněno, křen pomáhá i při infekcích močových cest. Stimuluje tok moči a jeho užívání je bezpečné i během dlouhého období. Někteří lidé užívají křen i povrchově na revmatické bolesti a nervové podráždění. Dokonce se ukázalo, že je účinný i na ošetřování ran kůže.
Existuje několik způsobů, jak užívat křen. Preferovaný způsob je jeho konzumace v syrovém a čerstvém stavu. Kořen křenu nastrouhejte a smíchejte ho s dalšími léčivými surovinami, jako jsou například med nebo jablečný ocet. Je velmi důležité jíst křen čerstvý, jinak ztratí svou léčivou sílu. Proto křen z obchodu konzervovaný v plechovce nebo sklíčku k léčení nepoužívejte. K dochucování jídel je možná dostačující, ale na léčbu určitě ne.
Také je vhodné ho konzumovat syrový. Vaření totiž zničí mnohé jeho prospěšné látky a také otupí jeho štiplavou chuť. Někdy lidé konzumují křen, aniž by si toho byli vědomi. Věděli jste, že mnohé restaurace, které prodávají suši, ho servírují s křenovou pastou? Křen se může přidávat i do mnoha jiných jídel. Často však jde o konzervovaný nebo jinak spracovaný křen, který již nemá své původní léčivé účinky. Proto na léčbu je nutné používat vždy jen čerstvý křen.
Německá příručka herbální medicíny doporučuje denní dávku křenu v objemu 0,5 až 1 čajové lžičky, tedy přibližně 3 až 5 gramů čerstvě nastrouhaného křenu 3 krát denně. V případě jeho užívání v dávkách vyšších než jsou doporučené, může křen podráždit žaludek, vyvolat zvracení či nadměrné pocení.
Zde vám nabízíme 4 recepty pro konzumaci křenu.
1. Křenový údržbář nosních dutin
Na jeho přípravu budete potřebovat:
- 20 až 30 cm dlouhý kořen křenu
- 2 polévkové lžíce vody
- 1 polévkovou lžíci jablečného octa
- špetku soli
Příprava a užívání
Použijte škrabku na brambory pro očištění křenu od vrchní slupky.
Očištěný křen nakrájejte na malé kousky a vložte jej do kuchyňského robota.
Přidejte vodu, ocet a sůl.
Zapněte robota a nechte ho puštěný než se směs dostatečně zpracuje.
Při manipulaci s křenem buďte opatrní, protože nakrájený křen je často stejně silný jako nakrájená cibule a může vážně podráždit vaše oči, pokud se dostane do jejich blízkosti.
Vždy od něj udržujte minimální vzdálenost na délku vaší ruky a pracujte v dobře větraném prostředí.
Užívejte 0,5 až 1 čajovou lžičku (3 až 5 gramů) 3 krát denně. Jde o opravdu silnou medicínu, která je nadmíru účinná.
Pokud jste ještě nikdy křen nejedli, začínejte s velmi malými dávkami a postupně je zvyšujte.
Vyrobenou směs uskladňujte ve skleněné nádobě v chladničce. Měla by tam vydržet 4 až 5 týdnů.
Případně si můžete vyrobit i menší množství a častěji. Budete tak alespoň mít křen o něco čerstvější.
2. Křenová guacamole
Budete potřebovat následující ingredience:
- 2 středně velké avokáda
- 4 polévkové lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
- 1 velkou limetku
- sůl a pepř na ochucení
Postup a užívání
Vydlabejte avokádo.
Přidejte nastrouhaný křen, který jste před strouháním ještě očistili nebo odstranili z něj slupku.
Vymačkejte do směsi šťávu z limetky a přidejte sůl a pepř.
Všechno dobře rozmíchejte.
Guacamole podávejte jako pomazánku na pečivo nebo jako omáčku pro namáčení mrkve či jiných zdravých pochutin (ne bramborových lupínků!).
Pokud ji chcete udělat ještě bohatší, můžete do ní přidat řecký jogurt.
3. Křenový čaj
Na přípravu čaje z křenu budete potřebovat:
- 10 gramů čerstvého křenu
- 5 gramů čerstvého zázvoru
- 200 ml vroucí vody
Příprava a užívání
Nakrájejte křen a zázvor na malé kousky.
Bylinky vložte do čajníku, zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut vyluhovat.
Čaj pijte 3 krát denně při teplotě přibližně 40 ° C.
Poznámka: Vroucí vodou se sice znehodnotí malá část prospěšných látek, ale ne až tolik, kolik by se znehodnotilo delším vařením.
4. Křenový životabudič
Na výrobu toho extrémně potentního životabudiče budete potřebovat:
- 1 velký křen přibližně 15 cm dlouhý
- 1 citron
- 1 polévkovou lžíci medu (nejlépe surového av bio kvalitě)
Příprava a užívání
Očistěte křen a nastrouhejte ho.
Vymačkejte z citronu šťávu a smíchejte ji s medem a nastrouhaným křenem. Tuto směs umístěte ve skleněné uzavíratelné nádobě.
Nádobu vzduchotěsně uzavřete a nechte odstát 24 hodin.
Užívejte 1 polévkovou lžíci tohoto mocného životabudiče 3 až 4 krát denně.
Neřeďte jej s vodou! Pokud bude pálit vaše hrdlo a dutiny, jde o dobrý signál, že zabírá.