Čistě přírodní jahodový kompot bez konzervačních látek: Ta chuť a vůni jak od babičky

0
(0)

Jan , 18. 06. 2024

Pokud každý rok připravujete svůj vlastní jahodový kompot, zkuste tentokrát postupovat podle tohoto prastarého receptu. Je čistě přírodní, bez zbytečných konzervantů a pokud ho do té doby nesníte, vydrží vám i na zimu.

Jahodový kompot

Potřebujeme:

Množství na 2 sklenice s 300 ml jahodového kompotu. Z 1 kg jahod získáte 7 sklenic a potřebujete sirup připravený z 210 - 280 g cukru a 1,4 l vody.

  • 300 g jahod
  • 400 ml vody
  • 60 - 80 g cukru
  • 20 ml citrónové šťávy

Postup:

Umyjte a očistěte si jahody, vodu nechte okapat.

Umyjte a vysterilizujte si sklenice.

Do hrnce si nalijte vodu a nasypte cukr. Povařte asi 3 - 4 minuty od sevření, aby vznikl sirup.

Sirup nechte mírně vychladnout aby byl teplý, ale ne horký. Potom ho nalijte na jahody do sklenic.

Do širšího hrnce vložte kuchyňskou utěrku. Utáhněte víčka na sklenicích, otočte je dnem vzhůru abyste zkontrolovali, zda netečou a sklenice vložte do hrnce. Naplňte ho do 2/3 výšky sklenice vodou a dejte na sporák. Sklenice přikryjte druhou (mokrou) utěrkou. Vodu nechte sevřít a nechte povařit 10 - 12 minut.

Vypněte sporák a takto nechte sklenice pomalu vychladnout.

Po vychladnutí můžete uložit sklenice do spíže. Kompot vám vydrží i celou zimu.