Blahodárné účinky lipových květů: Takto si vyrobíte lahodný lipový sirup!

0
(0)

Dalibor , 18. 06. 2024

Měsíce červen a červenec se vyznačují vysokou koncentrací krásné vůně lipových květů. Lípa patří mezi nejkošatější stromy a proto kromě krásné vůně nabízí v letních měsících příjemný stín. Tyto stromy se dožívají až 600 let a dokáží vyrůst i do výšky 40 metrů. Kdysi stromy lípy rostly zejména v okolí silnic a křižovatek. Lípu oblibě včely no blahodárné účinky mají i pro naše tělo. V tomto článku se dozvíte jak si můžete vyrobit zdravý lipový sirup u Vás doma.

Na co jsou dobré lipové květy?

  • sirup z květů můžete použít jako sladidlo do čaje (obvykle při rýmě)
  • zlepšují činnost srdce
  • čaj z květů sníží horečku a zmírní kašel
  • mají zklidňující účinky na nervovou soustavu - zmírňují stres a připravují tělo na klidný spánek
  • odvádějí z těla nadbytečnou vodu
  • podporují tvorbu žluči
  • podporují odhlenění a vykašlávání
  • snižují krevní tlak
  • zvyšují chuť k jídlu
  • relaxačně působí na svaly a uvolňují křeče
  • pročišťují krev a obnovují cévní stěny
  • mají své využití i v kosmetice

Všechny blahodárné látky obsažené v lipových květech dostanete do organismu ve formě lipového sirupu. My Vám řekneme jak si ho zvládnete jednoduše připravit u Vás doma!

Co budete potřebovat:

  • 500 gramů lipových květů
  • 2,5 až 3 kilogramy cukru
  • 4 litry vody (ve skleněné láhvi)
  • šťávu ze 7mi citronů nebo 4 lžičky kyseliny citrónové
  • plátno nebo sterilní gázu

Jak na to?

1. Sběr lipových květů je ideální za slunečného dne když jsou už květy rozkvetlé. Poté co si je donesete domů jejich rozsypte na noviny nebo plech aby z nich vylezli brouky.

2. Později si kytičky prohlédněte a vyberte jen ty nejkrásnější, které vložíte do připravené čtyřlitrové nádoby.

3. Květiny ihned zalijte vodou a nechte je odstát do druhého dne. Potom květiny vložte do čistého plátna nebo sterilní gázy a vymačkejte z nich šťávu. Tu přelijte do hrnce a přidejte ostatní ingredience (cukr a citrónovou šťávu / kyselinu citrónovou).

4. Směs na sirup dobře promíchejte a vařte při teplotě 85 až 90 ° C dokud se cukr nerozpustí.

5. Barva sirupu by měla být slehla žlutá. Před přeléváním si připravíme čisté lahve, do kterých nalijete vařící sirup a lahve okamžitě zavřete. Aby Vám láhve nepraskly, omotejte je do vlhké utěrky.

6. Nakonec otočte na chvíli lahve dnem vzhůru. Hotový sirup vydrží i několik let!

Už jste někdy zkoušeli uvařit lipový sirup? Pokud ne, zkuste tento recept!