Jak plně využít vejce? Slavní šéfkuchaři vám ukáží mnoho způsobů, jak můžete využít vejce při vaření v kuchyni

0
(0)

Tomáš , 22. 05. 2019

Slepičí vejce - užitečná surovina s nutričními hodnotami, které se dají srovnat s pohankou a rybami. Jsou bohatým zdrojem esenciálních vitaminů a povinnou součástí jakékoliv zdravé výživy.

Jak využít vejce?

Vejce jsou ideální řešení na snídani, protože je dokáže připravit téměř každý. Nabízíme vám několik kulinářských technik, které vám pomohou přinést přípravu vajec na vyšší úroveň.

Jak rozbít vejce

Na rozdíl od tradičního rozbíjení vajec pomocí nože nebo okraje misky, nejlepším způsobem je rozbít vejce na rovném povrchu stolu. Při této metodě je riziko pádu malých kousků skořápky do jídla minimálně.

Jak oddělit bílek od žloutku

Nejjednodušší a pravděpodobně efektivní způsob je to udělat vlastníma rukama. Rozbijte si vejce do misky, jemně vezměte žloutek, dokud bude bílek utíkat přes vaše prsty.

Jak očistit vejce uvařené natvrdo

Po uvaření pobouchejte vejce ze všech stran a vložte jej do studené vody, aby vychladlo. Pak si ho už jen s lehkostí oloupete.

Jak vařit vejce

Nalijte vodu do hrnce, vložte do něj vejce a položte na plamen. Po sevření vařte 3-4 minuty, aby byly vejce uvařené naměkko. Ztracené vejce potřebuje 5-6 minut a vejce natvrdo 8 minut.

Ztracené vejce

Zde je malý trik: Do vody, v níž se bude vejce vařit, přidejte 1/2 lžičky octa.

Vejce trochu jinak

Rozbijte si vajíčko do zhotoveného sáčku z potravinářské fólie vymazané máslem, osolte okořeňte, zabalte a ponořte do vařící vody na 4-5 minut.

Vejce z mikrovlnné trouby

Rozbijte si vejce do sklenice, zalijte trochou vody, přikryjte talířkem a vařte při plném výkonu po dobu jedné minuty.

Míchané vejce

Míchaná vejce byste měli připravovat pomalu. Čím pomaleji se vaří, tím lépe. Nastavte si plamen v rozmezí mezi mírným a středním plamenem a udržujte jej v této intenzitě.

Míchaná vajíčka s vodou

Do pánve, ve které budete připravovat míchaná vejce nalijte 2 PL vody. Tento tip dodá hotovému pokrmu velkolepost.

"Zlaté vejce"

Tento výsledek dostanete, pokud si smícháte obsah vajíčka uvnitř skořápky. Vezměte si košili, z rukávů udělejte uzel nebo stáhněte gumičkou do vlasů. Vejce vložte do rukávu a po dobu jedné minuty s ním Otáčejte nad hlavou jako s lasem. Následně vajíčko můžete uvařit.

Čerstvost vajec

Ten správný výsledek dosáhnete jen s použitím čerstvých vajec. Pokud chcete zjistit, zda jsou čerstvé vložte vejce do nádoby naplněnou vodou. V případě, že vajíčko je na dně, je čerstvé. Pokud se vyzdvihnout já jednu hranu, je už asi 1 týdny staré. Když vyplave na povrch, máte co dočinění se zkaženým vejcem.

Připravte si vajíčka k snídani, přidejte k ním lehký zeleninový salát a sklenici džusu. Načerpáte nové síly na celý den!