Díky tomuto triku rozpoznáte pravé koření od padělku nebo náhrašky

4.3
(49)

Tomáš , 22. 05. 2019

Lidé se vydají do zahraničí na dovolenou, odkud si dovezou typické koření pro danou zemi. V domnění, že jde o kvalitní produkt, jsou ochotni za něj zaplatit i nemalou částku peněz. Bohužel, ve světě, kde se nedá věřit téměř ničemu, přichází na scénu falešné koření. Přečtěte si následující článek a zjistíte, zda koření, které jste si nedávno koupili, je ve skutečnosti opravdové koření nebo ne.

Jak poznat pravé koření?

Pepř

Průměr pepře by neměl přesahovat 3-5 mm. Při stlačování má tendenci rozpadat se na větší částečky a zůstávají po něm mastné stopy. Přesušené koření nebo jeho napodobenina se při stisku promění na prach. Povrch zeleného pepře se odlišuje svojí sytou olivovou barvou a má o něco více drobivější strukturu. U bílého pepře chybí obal a liší se svou světle kávovou barvou. Nové koření má velikost mezi 5-8 mm. Pokud ho ponoříte do vody, klesne na dno.

Skořice

Odlišit kvalitní skořici od té nepravé můžete jak v mletém, tak i v celkovém stavu. Do mleté ​​skořice se často kape jód. Pokud je skořice zabarvena do bledě-modré barvy, máte dočinění s Cassio - nejčastější napodobenina skořice. Skořicové tyčinky se odlišují svou načervenalou barvou a jemnou, drolivou strukturou. Cassia je hrubší a zakroucená do jedné strany.

Šafrán

Velmi často se pod rouškou tohoto drahého koření nacházejí pouze sušené květy světlice barvířské, sušená řepa nebo kurkuma. Odlišit jej od falešného šafránu můžete jednoduše: je mimořádně drahý, má homogenní tvar a sytě-červenou barvu.

Vanilka

Co se týče vanilkových lusků, své vlastnosti mají v sobě uloženy mnoho let a právě proto je lepší, pokud dáte přednost jim a ne syntetické vanilce.

Hřebíček

Pravé hřebíček mají silnou vůni a štiplavou chuť. Jejich tvar je jednotný s hnědou barvou a tmavšími nožičkami pupenů. Stejně jako pepř, i hřebíček při drcení uvolňují mazlavou kapalinu. Pokud vložíte čerstvé hřebíček do vody, budou se ponořovat, když jsou však nekvalitní, budou ležet na hladině.

Kardamom

Kvalita kardamomu se dá snadno zjistit jeho vzhledem: délka by neměla přesahovat 2,5 cm a měl by mít hnědo-zelenou barvu. Jasně zelená barva naznačuje, že byl chemicky zbarvený a žlutá barva prozrazuje špatné sušení.

Badyán

Správně zbarvený badyán by měl mít červeno-hnědou barvu. Při porušení by se z něj měla vylučovat olejovitá kapalina. Křehké nebo příliš tmavé plody jsou znakem nekvalitního produktu.

Kurkuma

Ne každý ví, že místo kurkumy si lidé kupují obyčejnou zabarvenou mouku. Pro zkontrolování si malé množství kurkumy rozpusťte ve vodě. Pokud jsou na povrchu bílé skvrny, koupili jste si napodobeninu kurkumy.