Rádi sbíráte houby? Zkuste tento geniální trik, houby si vypěstujte doma a sbírání si užívejte kdykoliv chcete

4.3
(64)

Tomáš , 08. 07. 2019

Houbaření patří k nejznámějším zájmům Čechů. Nejen ve světle skutečnosti, že je to povoleno v našem národě a že houby jsou zcela zdarma. Je to samozřejmě s ohledem na skutečnost, že člověk je v přírodě a navíc na základě toho, že miluje chuť těchto fascinujících dobrot. Většina lidí dnes chodí na houby do lesů, kde je sbírají. Do lesa ale díky tomuto triku vůbec nemusíte a chuť čerstvých hub můžete mít přímo pod nosem. 

První houby

Už není problém nakupovat různé houbařské sazenice nebo dokonce instantní houbařské balíčky. Pokud vám nabídka druhů hub nebude vyhovovat, je nejlepším řešením zajít do lesa a konkrétní druhy hub si nasbírat. Podstatné ale je, aby byly houby zdravé a pěkné. Nesbírejte první houbu, kterou uvidíte, pokud nebude dokonalá. 

Zpracování

Po nasbírání hub je potřeba houby zpracovat. Pro pěstování potřebujete hlavy hub. Houby pokrájejte na menší kousky a rozmixujte. 

Směs

Nyní je potřeba vyrobit směs vhodnou pro výsadbu.
K tomu potřebujete:

  • 5 středně velkých hub
  • 100 g kvasnic
  • 8 litrů vody

Nyní ve vodě rozpustíme kvasnice a následně přidejte houby. Dále nádobu postavte na tmavé, teplé místo cca na 2 týdny. 

Sázení

Po 2 týdnech je možné začít sázet. To se ukončí vytlačením 250 ml kapaliny ze směsi a následným smísením s čistou vodou o objemu 2 litry. Toto je směs, která je určena k sázení.
Pro sázení hub je důležité použít zeminu, která již byla dříve využita nikoliv nová z obchodu. 
Vhodné je houby klidně zasadit k nějaké rostlině.

Prostředí

Jaké jsou ideální podmínky pro pěstování hub? Je to směs tepla a vlhkosti. Čím více se můžete přiblížit k těmto podmínkám, tím lépe pro samotný výsledek a tím lépe se budou vaše houby vyvíjet a tím více budete sbírat.