Chystáte se sázet rajčata? Toto je 5 nejlepších tipů od zahrádkářů, díky kterým budou šťavnaté, chutné a vyrostou opravdu rychle

0
(0)

Tomáš , 30. 05. 2019

Už za chvíli se naplno rozběhne i práce na zahrádce. Oteplí se, bude slunečno a konečně se budeme moci naplno věnovat prvním sazeničkám, květům a úrodě, kterou během léta a na podzim seberete. Pokud patříte k vášnivým zahrádkářům nebo se chystáte sázet poprvé, máme pro vás pár užitečných tipů. Dnes se budeme věnovat právě rajčatům.

Pěstování rajčat

Když se podíváme na hnojiva, zahrádkáři se dělí na dvě skupiny. Jsou zde ti, kteří používají klasické hnojiva dostupné v obchodě, někteří se dívají i na složení, jiným záleží jen na tom, aby fungovaly. Pak je tu druhá skupina, kde si zahrádkáři mezi sebou vyměňují skvělé tipy na domácí hnojiva, případně i triky, jak se účinně zbavit škůdců. Právě domácí tipy bývají častokrát účinné a ušetří vám peníze a věru i nervy. Vypěstujete dobrou úrodu bez ztrát a těšit vás může, že se vyhnete chemickým přísadám.

Co rajčatům chybí?

  • zažloutlé a zvadlé listy a pomalejší růst- potřebují dusík
  • zabarvené listy, tenké stonky, zpožděný růst- nedostatek fosforu
  • hrany listů jsou suché- málo draslíku
  • listy mají žluté škvrny- nedostatek hořčíku
  • deformace a žloutnutí listů - nedostatek vápníku

Pokud mají vaše sazenice tyto příznaky, je třeba jim věnovat zvýšenou pozornost. Dejte si pozor na dostatečné zavlažování, osvětlení a teplotu, kterou byste měli trochu zvýšit. To znamená přesunout sazenice na světlo nebo je dát na pár dní do nitra a na slunce. Pomoci mohou i živiny, které rostlinkám dodáte. Podpoříte tak tvorbu silnějších kořenů, rychlejší růst, zvýšíte celkovou imunitu a zabráníte rozvoji chorob. Jak jim tedy potřebnou výživu dodat a co rajčata potřebují?

Jód jako hnojivo na rajčata

Do 10 litrové nádoby s vodou přidejte 10 kapek jódu. Touto směsí polévejte rajčata 1-2krát týdně vždy cca 0,5 litru k celkové vláze, kterou jim dodáváte.

Česnek jako hnojivo na rajčata

Možná to zní neuvěřitelně, ale pomoci může i obyčejný česnek. 5 stroužků česneku zalijte 1 litrem vroucí vody a nechte 20 minut na teplém místě. Potom přidávejte 1 PL roztoku do vody a rajčata takto zalévejte 2krát týdně.

Droždí jako hnojivo na rajčata

Kvasinky jsou jako hnojivo vynikající. V 3 litrech vody, nejlépe v destilované, rozpusťte 100 gramů kvasinek a půl lžíce cukru. Roztok zakryjte gázou a udržujte na teplém místě, občas promíchejte. Následně 1 pohár této směsi zřeďte s 10 litry vody a rajčata zalijte jednou měsíčně. 1 litr pro každou sazenici by měl být dostačující.

Skořápky z vajec jako hnojivo na rajčata

Skořápky z vajec jsou ideálním zdrojem vápníku. 3-4 skořápky nasypte rozdrcené do nádoby s 3 litry vody. Přikryjte a nechte odstát 3 dny. Rajčata zalévejte 2krát měsíčně.

Kávová sedlina na rychlejší růst rajčat

Pokud do půdy přidáte sedlinu z kávy, dostanete drobivejšiu směs a nasytíte ji užitečnými látkami. Země je tak obohacena o dusík a také kyslík a rostlinky rostou rychleji.

Máte nějaký dobrý tip, jak pěstovat rajčata tak, aby vyrostly krásné, šťavnaté a chutné plody? Dejte nám o nich vědět v komentářích.