Pěstujte své vlastní houby přímo na zahradě. Mějte sadbu hřibů i křemenáčů

0
(0)

Tomáš , 20. 09. 2019

Domácí úroda hub má jednu velkou přednost a to tu, že není závislá na počasí. Ideální podmínky pro kvalitní růst hub můžete snadno nasimulovat. Nejčastěji lidé pěstují žampiony a hlívu ústřičnou, ale pokud máte na zahradě i vzrostlé stromy, můžete pěstovat hřiby a křemenáče.

Zahrada plná hub

Každý milovním hub doufá v brzský podzim, kdy se úroda hub povede. Pokudse vám ale nechce čekat na toto období celý rok, můžete si houby vypěstovat přímo doma. Pěstovat můžete jakékoliv houby, které chcete. 

Houby vyžadují simbionické dřevo.

Lesní houby

V případě, že na vaší zahradě se nechází malý lesík z dubů, smrků, jedlí, borovic nebo bříz, můžete se pustit do pěstování i lesních hub. Pro lesní houby je podstatné temné a velmi vlhké prostředí. 

Dříve se do takových míst na zahradě sypaly odřezky a doufalo se, že houby skutečně vyrostou.

V dnešní době je to ale snažší. Můžete si v obchodě pořídit sadbu hub v prášku. V této směsi se skrývá několik oblíbených druhů jedlých hub a pokud tuto směs nasypete na vhodné místo, můžete se za nedlouho těšit skvělou úrodou česrtvých hub. 

Jak na to?

Naneste tuto houbovou směs v prášku nebo suspenzi na své místo - to je u kořenů stromů dobrým směrem asi metr nebo dva kolem úložného prostoru. Prostředí musí být ideálně vlhké a směs zahrabte lehce pod porvch zeminy.

Pod břízou rostou křemenáči

Z určité směsy vám nevyrostou všechny druhy hub, ale pouze ty, které si na dotyčném místě najdou ideální podmínky. 

Pokud chcete mít jistotu, že se vaše pěstování vydaří, můžete v nočních hodinách místo zavlhčovat. 

Žampiony

Žampiony obsahují mnoho prospěšných látek a často je jedí i lidé, kteří tvrdí, že houby nejedí. 

Doma pěstované žampiony mají spoustu důležitých látek, které ty kupované často ztrácejí.

Proto je dobré si žampiony pěstovat doma. Sadu na pěstování žampionu seženete v mnoha obchodech zaměřených na zahradničení a hobby. 

Než začnete se samotným pěstováním, ujistěte se, že sumstrát je plný důležitého podhoubí. To poznáte především po čuchu. Pokud ze zeminy necítíte intenzivní houbový pach, nechte substrát ještě pár dní zrát.

Hlíva útřičná

Tato houba je hotovou perlou všech hub a to pro její dokonalé prospěšné látky, které obsahuje. Pokud si tuto houbu vypěstujete doma, vaše tělo vám později poděkuje. Výhodou je, že pro pěstování této houby stačí 10- 20 stupňů a světlo. 

Hlíva ústřičná lze pěstvat na špalcích dřeva, na pařezu nebo na slámě. 

Většinou je největším rpoblém samotná příprava ideálního substrátu. Dále je nutné substrát udržovat v konstantní teplotě, abyste houby mohly pěstovat celý rok. 

Pro první fázy je nutná teplo 20 stupňů a později houby přesunout do prostředí, kde je teplota pouze 10 stupňů.