Vypěstujte si doma vlastní česnek a přestaňte utrácet za ten kupovaný. Bude ho tolik, že nebudete vědět, co s ním

4.6
(57)

Tomáš , 11. 07. 2019

Čínský česnek je pozůstatkem minulých časů. Před časem se k nám dováželo velké množství čínského česneku, ale ten neměl žádnou chuť a aroma a proto ho lidé přestali brzy kupovat. Nejlepší možností proto je, pěstovat si česnek domácí. 

Úroda česneku

Pokud se vám pěstování vydaří, můžete očekávat mnoho pozitiv. Česnek bude perfektně vonět, a svou příjemnou štiplavostí bude mít pořádnou sílu. 

Jak docílit dokonalé úrody?

Správný typ česneku

Každý česnek není stejný. Nejlepší volbou je rozhodně sadbový česnek. Konzumnímu česneku se raději vyhněte, protože neznáte jeho původ a tím pádem ani jeho budoucí chuť a sílu. 

Ideálně zajděte do menšího obchodu, kde zakoupíte česnek přímo od místních farmářů a majitel obchodu ví, odkud jeho česnek pochází. 

Půda

Nejlépe uděláte, pokud se pěstování česneku začnete věnovat už na podzim, kdy si vše připravíte a ihne dpo skončení zimy začnete se samotným pěstováním. 

Půda by měla být taková, že nečistoty jsou bezvadně cirkulovány vzduchem a nejsou příliš kompaktní. Rovněž muísme česneku dopřát dostatek hnojiva. 

Sázení

Při sázení česneku je nezbytné uplatňovat správnou strategii. V případě, že se budete držet našeho doporučení a využijete pouze česnek z osiva, mělo by být v horní části seznamu priorit uvedeno, že je důležité nejprve oddělit celou cibuli na jednotlivé sazeničky (stroužky). Dále je dobré stroužky česneku nechat namočené cca 4 hodiny v síře polysulfidické, kterou zakoupíte v zahradnictví. Poté stroužky česneku nechte ještě 2 hodiny ve vodě. 

Následně můžete česnek začít sázet. Ideálně stroužky česneku sázejte do hloubky 5-6 cm a 20 cm od sebe. Česnek sázejte do řad, které od sebe mějte vzdálené cca 15 cm. 

Péče

Aby byl váš výnos bezvadný, nemůžete jednoduše zasadit česnek a nechat ho být. Je rovněž nezbytné zabývat se česnekem během jeho vývoje. Primárním pravidlem je, že samotná špína by měla být cirkulovaná vzduchem natolik, aby pro mě bylo dostatek kyslíku. Stejně tak dbejte na to, abyste zjistili, zda se neobjevují plevele. Za předpokladu, že tomu tak je, měl by být likvidován.

Česnek pravidelně zalévejte tak, aby se entopil ve vodě, ale nai nevysychal. 

Sběr úrody

Jakmile česneková nať začne padat k zemi, přichází správný čas na sběr. Rostlinky vytahujte z půdy velmi opatrně, aby nedošlo k jejich poškození.