Tato úžasná bylinka ničí nebezpečné buňky nastřádané v těle za pouhých 16 hodin

4.2
(48)

Dalibor , 01. 12. 2019

Podle studie publikované v magazínu Life Sciences dokázala jediná bylinka, používaná v čínské medicíně, zabít až 98 % buněk rakoviny prsu za méně než 16 hodin. 

Použití samotné rostliny vedlo ke snížení rakoviny prsu o 28 %. Pokud se však zkombinovala se železem, výsledek byl neuvěřitelných 98 %.

A co víc, zdravé buňky nebyly při této experimentální terapii nijak ovlivněny.

Jak dokáže Artemisinin zneškodnit rakovinu

Artemisinin, známý také pod názvem Pelyněk roční (anglicky Sweet Wormwood, latinsky Artemisia Annua) se používal jako silná bylina proti malárii. Nedávno se potvrdilo, že je výborným bojovníkem i proti rakovině.

Subjektům v uvedené studii bylo podáno doplňkové železo, které se obvykle kumuluje v tkáních prsu, ale obzvláště v tamních rakovinných buňkách.

Tehdy byl Artemisinin schopen selektivně zacílit špatné buňky, přičemž ty dobré nechal na pokoji.

Ve studii se uvádí: “Po podrobnějším prozkoumání jsme zjistili, že Artemisinin narušil expresi transkripčního faktoru E2F1, který zajišťuje buněčný cyklus u lidských buněk rakoviny prsu. Představuje také kritickou transkripční cestu, kterou Artemisinin kontroluje reprodukční růst rakovinných buněk. “

Železo se kumuluje v rakovinných buňkách díky speciálním receptorům, které napomáhají dělení buněk.

Tyto receptory mají pravděpodobně i zdravé buňky, ale u rakovinných se vyskytují v mnohem větším množství.

Proto mohou být cílené pomocí kombinace železa a Artemisininu. Je to, jako kdyby rakovinová buňka dostala dvojitý úder.

Podobnosti s léčbou malárie

Mnohé experimenty potvrdily, že extrakt z této bylinky za současné přítomnosti železa dokáže efektivně zabít rakovinu.

Stejný extrakt se po tisíce let používal v Číně k léčbě malárie. Parazit malárie nedokáže přežít v přítomnosti Artemisininu, protože ten je bohatý na železo.

Je také pozoruhodné, že tato terapie funguje stejně dobře i proti rakovině. Bioinženýři Henry Lai a Narendra Singh z Washingtonské univerzity byli vědci, kteří učinili tento převratný objev jako první.

Jak říkají, jde o další důkaz toho, že přírodní rostliny opravdu dokáží vyvolat apoptózu (programovanou smrt) rakovinných buněk.

Bude tento nový objev dostupný i pro veřejnost?

Dosud dlouhá léta bylo poměrně složité získat výtažek z pelyňku (Artemisinin) za rozumnou cenu. Dnes je však v biotechnologickém průmyslu již vše připraveno pro jeho masovou výrobu. Je opravdu možné z této oblasti očekávat pozitivní zprávy?

Jack Newman, hlavní vědec pracující pro kalifornskou biotechnologickou firmu Amyris, na tuto otázku odpovídá následovně:

Francouzská farmaceutická firma Sanofi plánuje dodat každý rok na trh 50 až 60 tun Artemisininu. Podle ní by to mělo stačit pro pokrytí celosvětové poptávky.

Tak tedy doufejme, že tomu tak i bude (poznámka redakce).