Obsah článku
Krémy jsou základ úspěchu většiny vánočních dezertů. Často stačí právě ta správná náplň, která z obyčejného těsta vytvoří nezapomenutelnou sladkost. Tato sbírka obsahuje 11 ověřených krémů, které můžete využít do vánočních ořechů, lineckých koleček, větrníků, rolád, dortů, skleničkových dezertů nebo nepečených cukrovin. Každý krém je jednoduchý, rychlý a chuťově výborný pro sváteční období.
Kávový krém hotový za 2 minuty
Ingredience: 2 lžíce instantní kávy, 2 lžíce cukru, 2 lžíce studené vody.
Postup: Vše vyšleháme v misce ručním šlehačem na vysokých otáčkách asi 1–2 minuty, dokud nevznikne hustá a nadýchaná pěna. Vhodné do dezertů, mini skleniček, lineckých i na dorty.
Univerzální krém šlehaný ve vodní lázni
Ingredience: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 250 g másla.
Postup: Vejce, cukr a vanilku šleháme ve vodní lázni cca 10 minut, dokud hmota nezhoustne. Necháme zchladnout. Máslo vyšleháme a postupně zašleháváme vaječnou směs. Krém je jemný, pevný a stabilní do košíčků, dortů i cukroví.
Krém z ledových kaštanů
Ingredience: 200 g ledových kaštanů, 200 ml smetany ke šlehání.
Postup: Kaštany rozpustíme ve vodní lázni, smetanu vyšleháme zvlášť a pak vše spojíme do hladkého krému. Výborný do větrníků i vánočních oříšků.
Nejlepší tvarohový krém
Ingredience: 500 g tučného tvarohu, 150 g moučkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, vanilka dle chuti.
Postup: Tvaroh s cukrem vyšleháme, smetanu vyšleháme zvlášť a jemně vmícháme. Lehký, nadýchaný a výborně se kombinuje s ovocem v dezertech i řezech.
Mascarpone – šlehačkový krém
Ingredience: 500 g mascarpone, 300 ml smetany ke šlehání, 100 g moučkového cukru, vnitřek vanilkového lusku.
Postup: Mascarpone s cukrem promícháme, přidáme vanilku a smetanu. Vyšleháme do hladkého pevného krému. Výborný do tiramisu, řezů i dortů.
Tvarohový krém se salkem
Ingredience: 500 g tvarohu, 200 g kondenzovaného mléka, 150 ml smetany ke šlehání, 1 vanilkový cukr.
Postup: Tvaroh promícháme se salkem a vanilkou, přidáme šlehačku. Lze upravit sladkost podle chuti. Perfektní i do malých lineckých koleček.
Kokosový raffaello krém
Ingredience: 200 g másla, 200 g bílé čokolády, 200 g kokosu, 200 g kondenzovaného mléka.
Postup: Bílou čokoládu rozpustíme, přidáme máslo, poté kondenzované mléko a kokos. Necháme vychladnout a použijeme na plnění cukroví, košíčků nebo dortů.
Tvarohový univerzální krém
Ingredience: 500 g tvarohu, 100 g másla, 1 plechovka salka, vanilka.
Postup: Máslo vyšleháme, přidáme tvaroh, vanilku a salko. Je pevný, vláčný a vhodný i pro slepovaná cukroví.
Krém chutnající jako zmrzlina
Ingredience: 500 ml smetany ke šlehání, 1 plechovka salka, 2 lžíce citronové šťávy.
Postup: Smetanu vyšleháme do tuha, přidáme salko a citronovou šťávu. Krém chutná jako smetanová zmrzlina – vhodný na dorty i řezy.
Nadýchaný krém ze 4 surovin
Ingredience: 500 ml smetany, 250 g mascarpone, 100 g cukru, 1 vanilka.
Postup: Smetanu vyšleháme a poté zašleháme mascarpone s cukrem a vanilkou. Krém je lehký a pevný do dortů i pohárů.
Nejjednodušší karamelový krém
Ingredience: 1 plechovka karamelového salka, 200 g změklého másla.
Postup: Máslo vyšleháme do pěny, postupně zašleháme salko. Vznikne hladký, stabilní krém ideální na plnění cukroví a různých slavnostních dezertů.



