Obsah článku
Výběr vánočního cukroví nemusí být složitý. Místo desítek druhů stačí sáhnout po těch, které mají skutečně smysl. Tyto recepty patří mezi nejpopulárnější, snadné, finančně nenáročné a extrémně chutné. Každý recept je jednoduchý, rychlý a zvládne ho kdokoliv bez velké cukrářské zkušenosti. A co je nejlepší – většina z nich je nepečená, takže šetří čas před svátky.
1) Žerbo kuličky
Ingredience
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 200 g mletých máslových sušenek
- cca 300 g meruňkového džemu
- 1 lžička vanilkové příchuti
- 150 g čokolády na vaření
- 1 lžíce oleje
- nasekané vlašské ořechy na dekoraci
Postup
- Sušenky smíchejte s ořechy a vanilkou. Přidejte džem tak, aby šla hmota dobře tvarovat – nesmí se lepit.
- Dejte na 1 hodinu do lednice. Poté tvarujte kuličky a znovu je vychlaďte.
- Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s olejem, kuličky v ní namočte a posypte ořechy. Nechte ztuhnout.
2) Barevné oplatky
Ingredience
- 300 ml mléka
- 200 g cukru
- 250 g másla
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 300 g mletých sušenek
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce vanilkové příchuti
- 1 balení dortových oplatků
Postup
- Mléko s cukrem přiveďte k varu, ztlumte a vmíchejte máslo, až se rozpustí. Přidejte ořechy a sušenky; dle potřeby dosypte sušenky, aby krém zhoustl.
- Krém rozdělte na dvě poloviny – do jedné vmíchejte rozpuštěnou čokoládu. Oba krémy nechte zchladnout.
- Oplatky střídavě potírejte světlým a čokoládovým krémem, zakončete oplatkou. Zatěžkejte a nechte 1–2 hodiny ztuhnout, poté krájejte.
3) Karamelové griliážové tyčinky
Ingredience
- 350 g cukru
- 500 ml mléka
- 100 g bílé čokolády
- 200 g másla
- 250 g mletých, předem opečených vlašských ořechů
- 350 g mletých sušenek
- 8 plátů dortových oplatků
- Poleva: 100 g čokolády na vaření + 2 lžíce oleje
Postup
- Ořechy krátce opečte na plechu při 180 °C (cca 10 minut), nechte vychladnout a umelte.
- Cukr nasypejte do hrnce a za střední teploty rozpusťte na karamel. Odstavte a opatrně vlijte mléko. Vraťte na plotnu a míchejte, až se karamel rozpustí.
- Přidejte bílou čokoládu a máslo, míchejte do rozpuštění. Vmíchejte ořechy a sušenky.
- Ještě teplým krémem plňte oplatky (rovnoměrná vrstva), skládejte na sebe. Zatižte folií a prkýnkem a nechte v lednici min. 3 hodiny, ideálně přes noc.
- Druhý den polijte čokoládovou polevou, nechte ztuhnout a nakrájejte na tyčinky.
4) Vánoční lískové kuličky s ganache
Ingredience
- 200 ml vody
- 200 g krystalového cukru
- 150 g másla
- 100 g čokolády na vaření
- 250 g mletých sušenek
- 150 g mletých pražených lískových ořechů
- na obalení: cca 150 g nasekaných lískových ořechů
- Ganache: 150 ml smetany ke šlehání, 100 g čokolády na vaření
Postup
- Lískové ořechy opražte na plechu při 180 °C 10–15 minut, promíchejte, oloupejte a umelte. Sušenky také umelte.
- Vodu, cukr, máslo a čokoládu zahřejte za stálého míchání, až se vše spojí a krátce probublá (2–3 min). Vmíchejte mleté sušenky a lískové ořechy.
- Nechte v lednici 2–3 hodiny vychladnout a zhoustnout. Tvarujte kuličky, obalte je v nasekaných oříšcích a uprostřed vytvořte jamku. Dejte vychladit.
- Ganache: Smetanu zahřejte těsně pod bod varu, odstavte, přidejte čokoládu, nechte 2–3 minuty stát a vyšlehejte dohladka. Zchlaďte, poté naplňte jamky v kuličkách. Nechte ztuhnout.
5) Rumové tyčinky z brambor
Brambory v těstě nejsou cítit – dodají mu jen jemnost a vláčnost.
Ingredience
- 300 g uvařených, oloupaných brambor
- 100 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 300 g mletých sušenek
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce kakaa
- 4–5 lžic rumu
- Poleva: 120 g čokolády na vaření + 2 lžíce oleje
Postup
- Brambory uvařte doměkka (cca 30 min), slijte a ještě horké prolisujte. Vmíchejte čokoládu a máslo a vypracujte hladké „čokoládové pyré“.
- Přidejte sušenky, cukr, kakao a rum. Směs rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a nechte vychladit.
- Rozpusťte čokoládu s olejem, rozetřete na povrch, nechte ztuhnout a krájejte na tyčinky.
6) Sezamové kostky s medem
Ingredience
- 200 g praženého sezamu
- 180 g medu
- 120 g čokolády na vaření
- 150 g másla
- 200 g mletých sušenek
- 100 g nahrubo nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Sezam nasucho opražte na pánvi (cca 5 minut), stáhněte z ohně a ještě minutku míchejte.
- V hrnci rozpusťte med, čokoládu a máslo, míchejte do spojení a zhoustnutí.
- Vmíchejte sušenky, sezam a ořechy. Směs natlačte do formy vyložené pečicím papírem, uhlaďte a dejte na několik hodin (nejlépe přes noc) do lednice. Krájejte na kostky.
7) Kokosové kuličky s bílou čokoládou
Ingredience
- 200 ml vody
- 100 g cukru
- 150 g másla
- 100 g bílé čokolády
- 100 g strouhaného kokosu
- 250 g mletých sušenek
- strouhaný kokos na obalení
Postup
- Vodu, cukr, máslo a bílou čokoládu zahřejte na středním plameni a 2–3 minuty krátce provařte.
- Vmíchejte kokos a sušenky, dobře promíchejte a dejte vychladnout do lednice.
- Ze ztuhlé směsi tvarujte kuličky, obalte v kokosu a uchovávejte v chladu.
Závěrečné doporučení
Pokud chcete o Vánocích šetřit čas, nervy i energii, tato sbírka je ideální volba. Všechny recepty jsou osvědčené, rychlé a mají vysoký efekt „wow“ na svátečním stole. Připravíte je dopředu, uložíte do chladu a máte vystaráno na celé svátky.



