Moje medové a punčové řezy – poctivý recept, který peču každý rok na svátky

0
(0)

Jan , 29. 10. 2025

Obsah článku

Medové i punčové řezy patří mezi klasické domácí zákusky, které se na svátečním stole objevují po generace. Tento rodinný recept spojuje jemné medové těsto, vanilkový krupicový krém, ovocný džem a čokoládovou polevu – doplněné o sladké punčové řezy s vůní rumu a malinové polevy. Dva dezerty, které nikdy nezklamou.

Ingredience

Medové řezy

Na těsto:

  • 800 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 5 lžic sádla
  • 3 lžičky jedlé sody
  • 6 lžic medu
  • 8 lžic mléka
  • špetka soli

Na krém:

  • 1,5 litru mléka
  • 350 g cukru
  • 250 g krupice
  • 4 balíčky vanilkového cukru
  • 400 g másla nebo margarínu

Na polevu:

  • 200 g hořké čokolády (min. 50 %)
  • 2 lžíce oleje

Na promazání:

  • meruňkový džem

Punčové řezy

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 200 g krupicového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka soli

Na náplň:

  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 rumová příchuť nebo 1–2 lžíce rumu
  • 200 g margarínu
  • 3 balíčky vanilkového cukru
  • 30 dkg cukru (rozpuštěného na sirup s 150 ml mléka)
  • pár rozdrcených sušenek (na zahuštění)
  • meruňkový džem na potření

Na malinovou polevu:

  • 300 g moučkového cukru
  • 2 lžíce malinového sirupu
  • 3 lžíce horké vody
  • pár kapek malinové potravinářské barvy

Postup

Medové řezy

1. Příprava těsta:
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto a rozdělte ho na čtyři části. Každý plát vyválejte a pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 180 °C asi 8–10 minut. Po upečení nechte vychladnout.

2. Příprava krému:
V hrnci svařte mléko s cukrem a vanilkovým cukrem, přidejte krupici a uvařte hustou kaši. Nechte vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny a postupně do něj zašlehejte vychladlou krupicovou hmotu.

3. Sestavení řezů:
Na první plát naneste polovinu krému, přiklopte druhým plátem a potřete ho meruňkovým džemem. Přidejte třetí plát, rozetřete zbylý krém a přiklopte posledním plátem. Lehce zatěžkejte a nechte v chladu alespoň 2–3 hodiny.

4. Poleva:
Čokoládu rozpusťte s olejem ve vodní lázni a nalijte ji na povrch zákusku. Nechte ztuhnout.

Punčové řezy

1. Příprava těsta:
Bílky vyšlehejte se špetkou soli, přidejte cukr a vanilkový cukr a šlehejte do lesklého sněhu. Postupně přimíchejte žloutky a mouku. Pečte na plechu s pečicím papírem při 180 °C asi 25–30 minut. Upečte dva pláty, nechte vychladnout a jeden rozkrojte napůl.

2. Příprava náplně:
Jeden plát rozdrobte a smíchejte s kakaem, ořechy, rumem, cukrovým sirupem, vanilkovým cukrem a margarínem. Vše dobře propracujte. Pokud je směs řídká, přidejte rozdrobené sušenky.

3. Sestavení:
Spodní plát potřete džemem, rozetřete náplň a přiklopte druhým plátem, který jste potřeli džemem zespodu. Lehce zatěžkejte.

4. Poleva:
Moučkový cukr rozmíchejte s malinovým sirupem, horkou vodou a několika kapkami barviva. Polevou přelijte koláč a nechte ji zatuhnout.

Doba přípravy a počet porcí

  • Celková doba: 3 hodiny
  • Aktivní příprava: 60 minut
  • Počet porcí: 20–24

Závěr

Medové a punčové řezy patří k nejoblíbenějším domácím dezertům, které nesmí chybět na žádných svátcích. Sladké vrstvy medového těsta, voňavý krém, ovocný džem i čokoládová poleva tvoří dokonalou kombinaci chutí. Společně s punčovou variací s rumem a malinovou polevou jsou ideální volbou pro slavnostní stůl i nedělní posezení u kávy.