Obsah článku
Správný krém do dortu nebo zákusku je tím, co povýší váš dezert z obyčejného na výjimečný. Ať už jde o narozeninový dort, svatební sladkost nebo nedělní zákusek, právě krém rozhoduje o tom, jak bude výsledná chuť působit. Existuje nepřeberné množství receptů a kombinací, proto vám přinášíme podrobný přehled těch nejoblíbenějších, které se osvědčily v domácí i profesionální cukrařině.
Proč je výběr správného krému tak důležitý
Plnění dortů není jen o estetice, ale i o funkčnosti. Krém musí vydržet požadovaný tvar, propojit chutě korpusu s dalšími ingrediencemi a zároveň být příjemný na jazyku. Příliš hutný krém může působit těžce, příliš řídký zase způsobí, že dort nebude držet pohromadě. Správná volba tedy zajistí dokonalý vzhled i chuť.
Nejoblíbenější druhy krémů
Pojďme si představit krémy, které se používají nejčastěji a které patří mezi stálice české i světové cukrařiny:
- Mascarpone krém – jemný, hladký a lehce sladký. Skvělý pro ovocné dorty i tiramisu. Snadno se kombinuje s čokoládou, kávou nebo ovocem.
- Máslový krém – klasika, která je stabilní a hodí se pro zdobení. Dá se ochutit kakaem, kávou nebo rumem.
- Smetanový krém – nadýchaný a lehký, ideální pro ty, kteří hledají svěží alternativu.
- Tvarohový krém – osvěžující a méně sladký, vhodný do ovocných zákusků, cheesecaků nebo lehkých dortů.
- Čokoládový krém – bohatý a intenzivní, pro milovníky výrazných chutí.
Recepty na krémy krok za krokem
1. Mascarpone krém s bílou čokoládou
Ingredience: 250 g mascarpone, 200 ml smetany na šlehání, 100 g bílé čokolády, vanilkový cukr.
Postup: Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a nechte vychladnout. Vyšlehejte smetanu se lžící vanilkového cukru, přidejte mascarpone a nakonec zlehka vmíchejte čokoládu. Vznikne jemný a hladký krém.
2. Tradiční máslový krém
Ingredience: 250 g změklého másla, 200 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, pár kapek vanilkového extraktu.
Postup: Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny, postupně přidávejte mléko a vanilku. Tento krém je skvělý pro zdobení i vrstvení dortů.
3. Smetanový čokoládový krém
Ingredience: 200 g kvalitní hořké čokolády, 250 ml smetany na šlehání.
Postup: Čokoládu rozpusťte a smíchejte s ohřátou smetanou. Nechte vychladit a poté vyšlehejte do nadýchaného krému.
4. Tvarohový krém s ovocem
Ingredience: 250 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany na šlehání, 50 g moučkového cukru, ovoce dle chuti.
Postup: Ušlehejte smetanu, přidejte tvaroh a cukr. Nakonec vmíchejte kousky čerstvého ovoce.
5. Pařížský krém
Ingredience: 200 ml smetany, 150 g čokolády, 50 g kakaa.
Postup: Zahřejte smetanu, vmíchejte čokoládu a kakao. Nechte vychladit a poté vyšlehejte. Výsledkem je intenzivní a pevný čokoládový krém.
Tipy pro dokonalé plnění dortů
- Vždy pracujte s dobře vychlazenými ingrediencemi.
- Nechte krém dostatečně ztuhnout, než ho nanesete na korpus.
- Pokud chcete stabilnější krém, můžete použít želatinu nebo ztužovač.
- Kombinujte více druhů krémů v jednom dortu – například mascarpone s ovocným nebo čokoládovým.
Časté chyby při přípravě krémů
Mnoho lidí se potýká s tím, že krém je příliš řídký nebo naopak příliš hutný. Pokud se vám krém srazí, zkuste ho krátce zahřát a znovu vyšlehat. Pokud je příliš řídký, přidejte trochu mascarpone, tvarohu nebo želatinu.
Závěr
Výběr správného krému je klíčem k dokonalému dortu. Ať už dáváte přednost mascarpone krému, tvarohovému krému, máslovému krému nebo lehkým smetanovým variantám, vždy myslete na chuťovou kombinaci a stabilitu. Experimentujte, zkoušejte nové recepty a objevujte kombinace, které vaše dorty a zákusky povýší na mistrovské dílo.