12 nejlepších rychlých receptů na těstoviny: od pánve po zapékací misku

0
(0)

Jan , 15. 08. 2025

Obsah článku

Hledáš rychlý oběd nebo večeři, která zasytí, chutná skvěle a nezabere půl dne? Tady je výběr 12 osvědčených receptů na těstoviny, které zvládne i začátečník. Najdeš bleskovky z jedné pánve, krémové omáčky i zapékané varianty – od sýrových a rajčatových po kuřecí a „gyros“ styl.

1) Zapékané těstoviny „za pár kaček”

Suroviny

  • 500 g kolínek
  • 150 g suchého salámu
  • 6 vajec
  • 150 g tvrdého sýra
  • sůl, pepř, kousek másla

Postup

  1. Těstoviny uvař al dente ve slané vodě. Salám nakrájej na nudličky, vejce prošlehej, osol a opepři.
  2. Formu vymaž máslem. Smíchej těstoviny se salámem a vejci.
  3. Vrstvi: ⅓ těstovin, sýr, ⅔ těstovin, sýr, zbytek těstovin. Peč při 180 °C cca 15 min.
  4. Na závěr posyp sýrem a nech krátce rozpéct.

Tip: Přidej sušenou petrželku nebo oblíbené bylinky.

2) Vynikající oběd z jedné pánve (cca 20 minut)

Suroviny

  • 500 g mletého masa, 1 cibule, olej
  • 1 zelená paprika, 2× pasírovaná rajčata (plech.), 2 šálky vody
  • 1 chilli paprička, 300 g menších těstovin
  • 200 g strouhané mozzarelly, sůl, pepř, čerstvá bazalka

Postup

  1. Na oleji zpěň cibuli, přidej papriku, krátce restuj. Vhoď mleté maso, zatáhni.
  2. Přidej chilli, rajčata, osol, opepři, zalij vodou a přiveď k varu.
  3. Vsyp těstoviny, zakryj a vař doměkka, občas promíchej.
  4. Posyp bazalkou a mozzarellou a nech rozpustit.

3) Domácí sýrová omáčka za pár minut

Suroviny

  • 4 lžíce hladké mouky, 2,5 šálku mléka, 125 g másla
  • 200 g čedaru, 2 lžičky plnotučné hořčice
  • sůl, pepř, špetka kmínu a sušené bazalky

Postup

  1. Na másle krátce osmahni mouku do světlezlata.
  2. Za stálého míchání přilévej mléko a hořčici, provař do zhoustnutí.
  3. Ochuť solí, pepřem, kmínem a bazalkou, vmíchej nastrouhaný čedar a kousek másla.

Tip: Zjemníš šplíchnutím smetany na závěr.

4) Těstoviny s kuřecím masem a sýrovou omáčkou

Suroviny

  • 340 g penne, 2 kuřecí prsa, 1,5 šálku mozzarelly
  • olivový olej, sůl, pepř
  • Omáčka: 1 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 3 lžíce mouky, 1 šálek kuřecího vývaru, 1 šálek mléka, ¾ šálku parmezánu, sůl, pepř

Postup

  1. Penne uvař al dente. Kuře nakrájej a orestuj na oleji, osol, opepři.
  2. Omáčka: česnek krátce orestuj, zasyp moukou, spoj, tenkým proudem vmíchej vývar a mléko, provař do zhoustnutí, přidej parmezán.
  3. Smíchej s polovinou těstovin a kuřetem, navrstvi do formy s druhou polovinou, posyp mozzarellou.
  4. Peč 20–25 min na 180 °C.

5) Zapékané „gyros“ těstoviny

Suroviny

  • 3 kuřecí prsa, 1 malá plechovka kukuřice
  • 1 zelená + 1 červená paprika, 1 cibule
  • 2 hrsti těstovin, ¾ bal. gyros koření
  • 150 g tvrdého sýra, sůl, pepř, česnek, olej

Postup

  1. Těstoviny uvař. Kuře nakrájej, ochuť gyros kořením, nech 30 min odležet.
  2. Orestuj cibuli a papriky, přidej česnek a maso, zatáhni, vmíchej kukuřici a těstoviny.
  3. Přesuň do mísy, zasyp sýrem a zapeč při 200 °C, až se sýr rozteče.

Tip: Jogurtový dip (jogurt + česnek + citron + sůl) k podávání.

6) Penne se smetanovo-sýrovou omáčkou, žampiony a slaninou

Suroviny

  • penne, smetana, 1 žloutek
  • žampiony, slanina, česnek
  • hrst strouhaného sýra (eidam/parmazán), olej, sůl, pepř, petrželka

Postup

  1. Uvař penne. Na oleji orestuj slaninu, přidej česnek a žampiony.
  2. Vmíchej těstoviny, zalij smetanou se žloutkem a sýrem, míchej do zhoustnutí.
  3. Dochuť a posyp petrželkou.

7) Zapečené „pizza” těstoviny

Suroviny

  • 400 g těstovin, žampiony, cibule
  • šunka, tvrdý sýr, bolognese omáčka, kečup
  • oregano, sůl, pepř, máslo
  • Dresink: 2 vejce, 1 šálek jogurtu nebo smetany, sůl, pepř

Postup

  1. Těstoviny uvař. Na oleji orestuj cibuli a žampiony.
  2. V míse smíchej těstoviny, šunku, sýr, kečup a houby, dochuť.
  3. Přenes do vymazané mísy, polij bolognese, posyp sýrem.
  4. Rozšlehej dresink, přelij, posyp oreganem a ještě sýrem. Peč na 200 °C dozlatova.

8) Jemná kuřecí omáčka na těstoviny

Suroviny

  • 2–3 kuřecí prsa, 200 g smetanového sýra
  • 1 kostka kuřecího vývaru, 1 plechovka žampionů
  • 1 rajče, 1 chilli paprička, 100 ml mléka
  • sůl, pepř, olej, petržel

Postup

  1. Kuře osol, opepři, orestuj na oleji.
  2. Přidej smetanový sýr, rajče, chilli, žampiony, podlij mlékem a vývarem, krátce provař.
  3. Dochuť a podávej s těstovinami, posyp petrželí.

9) Těstoviny s kuřecím v rajčatové omáčce

Suroviny

  • 2 kuřecí prsa, sůl, pepř
  • 200 ml rajčatové omáčky, 100 ml vody
  • česnek, makarony, petrželka

Postup

  1. Kuře nakrájej, orestuj, osol a opepři.
  2. Přidej rajčatovou omáčku, česnek a vodu, krátce povař.
  3. Vmíchej uvařené makarony, prohřej, posyp petrželkou.

Tip: Lžička cukru vyrovná kyselost rajčat.

10) Penne s kuřetem, rajčaty a dvojím sýrem

Suroviny

  • 150 g penne, 1 cibule, 300 g kuřecích prsou
  • 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 400 g konzervovaných rajčat, 80 g kozího sýra
  • 125 g mozzarelly, sůl, pepř, chilli dle chuti, snítka rozmarýnu

Postup

  1. Penne uvař. Cibuli orestuj, přidej kuře, zatáhni.
  2. Vmíchej protlak a rajčata, krátce povař, přidej kozí sýr, dochuť a vlož rozmarýn.
  3. Smíchej s těstovinami, přesuň do mísy, navrch mozzarella a peč při 200 °C 18–20 min.

11) „Fofr” rajčatová omáčka s uzeninou

Suroviny

  • 300 g kvalitní uzeniny (kabanos/klobása), kousek slaniny
  • 2 velké cibule, 5 stroužků česneku
  • 1 malý rajský protlak, cca 250 ml kečupu, 2 lžičky cukru
  • sušené bylinky (bazalka, tymián, oregano), sůl, pepř, sádlo/olej, voda dle potřeby

Postup

  1. Na troše sádla orestuj slaninu a cibuli, přidej uzeninu, krátce opeč.
  2. Vmíchej protlak, česnek, cukr, bylinky, kečup a trochu vody – provař do hustoty.
  3. Dochuť, podávej s těstovinami a sýrem.

12) Kuřecí těstoviny s omáčkou z nivy

Suroviny

  • 3 lžíce oleje, 300 g kuřecího masa
  • 120 g nivy, 200 ml smetany ke šlehání
  • 125 ml vody/vývaru, sůl, pepř, nasekaná pažitka

Postup

  1. Kuře lehce osol a opepři, orestuj dozlatova.
  2. Zalij vodou/vývarem a krátce podus. Přidej smetanu a rozdrcenou nivu, povař do zhoustnutí.
  3. Vmíchej pažitku a podávej s těstovinami.

Tip: Nivu nech postupně rozpustit – omáčka bude hladká.

Jak vyladit těstoviny k dokonalosti

  • Sůl do vody: cca 10–12 g na 1 litr vody.
  • Al dente: raději o minutu méně – omáčka těstoviny ještě „dotáhne“.
  • Škrobová voda: pár lžic vody z těstovin přidej do omáčky – lépe se spojí.
  • Tuk na závěr: lžička olivového oleje nebo másla pro lesk a chuť.
  • Bylinky: bazalka, oregano, petržel – přidávej až na konci.

Doporučené přílohy a servírování

  • Saláty: rukola s citronem a parmezánem; rajčata s cibulkou a bazalkou.
  • Pečivo: česneková bagetka, focaccia, křupavá ciabatta.
  • Posyp: parmezán/pecorino, piniové oříšky, chilli vločky.